X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Valeriu Gurbulea: Procurorul general nu trebuie să se transforme într-o ”vacă sacră"

12 dec. 2023,, 19:00   Societate
2731 0

Republica Moldova trebuie să aibă o procedură de evaluare a procurorului general, dar aceasta a fost elaborată doar după ce Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcție, iar Curtea Constituțională a declarat atunci neconstituțional articolul din Legea cu privire la Procuratură, în baza căruia Stoianoglo a fost evaluat în calitate de procuror general.

O astfel de opinie a exprimat fostul procuror general al Republicii Moldova, Valeriu Gurbulea, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandru Stahurski de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a spus că actuala guvernare din Republica Moldova a explicat foarte clar de ce a fost lansată procedura de evaluare a activității procurorului general Alexandr Stoianoglo, deoarece nu au existat rezultate în principalele domenii așteptate de la procuratură. Toată lumea a vorbit public despre acest lucru. Dar procedura de evaluare a procurorului general a fost introdusă după ce Alexandr Stoianoglo a preluat funcția.

"Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Curtea Constituțională s-au pronunțat în acest sens și este absurd să comentăm acest lucru, pentru că decizia Curții Constituționale este obligatorie, la fel ca și cea a Curții Europene a Drepturilor Omului. Și, în principiu, nu există întrebări aici. În ceea ce privește procedura de evaluare în sine, mi se pare dubios că această procedură a apărut după numirea procurorului general, pentru că ea trebuia să fie elaborată mai devreme", a subliniat Valeriu Gurbulea.

În opinia sa, procurorul general, cu toate garanțiile sale legale de inamovibilitate, ținînd cont de importanța acestei funcții, nu trebuie să se transforme într-o vacă sacră, ca la hinduși, pe care nu trebuie să o atingi.


"Da, are anumite garanții de inamovibilitate, adică stabilitatea mandatului său, este stipulat că nu poate fi înlăturat în baza unor motive politice inventate sau de altă natură. Acestea sînt garanții ale funcției. Ele trebuie să existe. Dar aceste garanții nu trebuie să transforme nicio persoană într-o vacă sacră, așa cum fac hinduși. Pentru că, de exemplu, pentru același președinte există procedura de impeachment. În parlament poate fi înaintat un vot de neîncredere guvernului. Acest lucru este firesc. Și pentru procurorul general trebuie să existevo anumită procedură de evaluare a acestuia, pentru că are un mandat de 7 ani, dar dacă omul nu se ocupă cu ceea ce trebuie, nu are un nivel corect de eficiență, nu are un management corect, nu face față. Deci de ce să așteptăm șapte ani", a declarat fostul procuror general.

În același timp, el a atras atenția asupra faptului că Alexandr Stoianoglo a cîștigat mai întîi concursul pentru funcția de procuror general și a preluat funcția, iar peste cîțiva ani a apărut această procedură de evaluare.

"Această procedură ar trebui să se regăsească în lege. Dacă am fost numit de parlament, atunci parlamentul poate, în principiu, în orice moment, să mă cheme la raport privind activitatea procuraturii și a mea personală în calitate de manager și să ia o decizie cu o majoritate simplă privind demisia mea", a declarat fostul procuror general al Republicii Moldova.

7
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?