X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4049

Nistru în pericol: Un semnal de alarmă din partea unui fost ministru

27 mai. 12:45   Societate
6504 0

Corneliu Popovici, fostul ministru al educației, a atras atenția asupra unei probleme ecologice grave într-o postare recentă pe rețelele de socializare, informează Noi.md

O secvență video filmată pe malul Nistrului și postată pe rețelele de socializare, ne alarmează în privința stării în care se află fluviul din care bem și noi apă. În imaginile filmate în satul Braga (Ucraina), aflat vis-a-vis de Cetatea Hotin, Nistrul aproape că nu mai are apă.

“Este groaznic, nu am mai văzut așa ceva în viața mea. Oameni, ce se întîmplă?” se aude după cadru vocea femeii care filmează.

În acest context, Corneliu Popovici bate un semnal de alarmă.


"Experții naționali și internaționali au constatat recent accentuarea competiției pentru resursele de apă, atît în interiorul țării, cît și în raport cu țările vecine. Modelările făcute de Banca Mondială sugerează că, și în absența schimbărilor climatice, creșterea cererii pentru apă în regiune va cauza un deficit de resurse acvatice în următoarele decenii. Potrivit unor studii, scăderea nivelului apei în Nistru, pe lîngă multiple riscuri ecologice, implică pericolul real ca circa 10 milioane de oameni din Republica Moldova, Romînia și Ucraina să rămînă fără alimentare cu apă potabilă. În timp ce ecologiștii și cetățenii trag un semnal de alarmă, iar apa din Nistru dispare, autoritățile moldovenești rămîn surprinzător de tăcute. Se creează impresia că guvernul a luat apă în gură în privința problemei Nistrului.”, a scris Popovici.

Potrivit lui, ieri, în ultima duminică a lunii mai, a fost marcată Ziua rîului Nistru, un moment potrivit pentru a atrage atenția autorităților și societății asupra problemelor grave cu care se confruntă rîul, cauzate în special de schimbările climatice și de activitatea nechibzuită a omului.

„Pentru ceea ce ne oferă Nistrul, să-l răsplătim prin grijă, atenție și valorificare bine gîndită a resurselor lui”, a încheiat Popovici.

37
0
0
7
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?