Ion Perju a subliniat că nivelul apei în rîul Nistru a scăzut semnificativ, cu cîțiva metri și pe alocuri poate fi trecut pe jos, iar situația este agravată de lipsa acțiunilor adecvate din partea guvernării.
Consilierul socialist a menționat că, deși în 2012, la Roma a fost semnat acordul între Republica Moldova și Ucraina privind protecția rîului transfrontalier Nistru, ratificarea acestui acord a fost înfăptuită de Moldova în 2013, iar de Ucraina – cu 5 ani mai tîrziu, ceea ce i-a permis construirea unor rezervoare de apă pentru sistemul hidroenergetic ceea ce produce un impact major asupra reglării debitului de apă spre partea moldovenească.
”Acum 73% din întinderea rîului Nistru îl controlează partea ucraineană, noi controlăm doar 23%. Cu toții cunoaștem acele hidrocentrale construite de Ucraina și care continuă să se construiască pînă acum. Iar nouă ne se deschide robinetul cu țîrîita. Dacă pierdem rîul Nistru, noi pierdem nu doar agricultura, noi pierdem întreaga țară!”, a subliniat Ion Perju.
Bogdan Țîrdea a atras atenția că în ultimii ani Moldova se confruntă cu un deficit al fluxului de apă, pe de altă parte cu secetă și probleme serioase în complexul agro-industrial, toate fiind cauzate de ambițiile geoenergetice ale unor oligarhi din Ucraina care au demarat proiecte economice de anvergură, dar care, din păcate, lovesc mult în securitatea acvatică, energetică și economică a RM.Deputatul BCS, Vladimir Odnostalco, a subliniat complexitatea situației legate de secarea rîului Nistru și lipsa de dorință a autorităților de a rezolva problema. Deputatul a subliniat că deși problema în cauză a fost semnalată de mai mulți ani, nici ministrul Cantaragiu, nici Iordanova și nici actualul ministru Lazarenco nu văd o problemă în situația creată.
Reprezentanții PSRM au remarcat că Moldova riscă să rămînă fără apă. iar în consecință, și fără locuitori. Socialiștii au solicitat președintelui RM, Parlamentului, Guvernului, comisiei moldo-ucrainene să se sesizeze de urgență și să identifice soluții pentru a asigura aprovizionarea cu apă a țării și a evita un dezastru ecologic, economic și umanitar.
Adăuga comentariu