Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Moldova riscă să rămînă fără harpiști

21 mar. 13:45   Societate
2774 0

Academia de Arte nu are niciun student și niciun profesor la harpă, iar în ultimii cinci ani n-a avut niciun absolvent.

Tatiana Podoleac este una din cele trei harpiste rămase în țară. Ea spune că, din cauza salariilor mici, instrumentiștii pleacă peste hotare.

„Noi nu mai avem specialiști, noi am rămas orfani, nu mai are cine să ne înlocuiască la vreun concert, spectacol. E o criză mare. Eu bat clopotele de mai mulți ani că vrem să creștem harpiști, dar, din păcate, ei nu se rețin aici. Ei termină liceul, au o bază bună și pleacă în alte țări”, susține Tatiana Podoleac, transmite Noi.md.cu referire la europalibera.org.

Muziciana menționeză că activează de bază în cadrul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, însă, prin contract, practic este peste tot în țară.

„Plus, acum că avem criză cu profesorii de harpă, profesoara mea a ieșit la pensie la vîrsta de 85 de ani, este o eroină. Și sînt profesoară și la liceu”, a precizat instrumentista.


„Liceul „Serghei Rahmaninov” nu are harpă, predau orele la teatru”, spune femeia.

Singura elevă de la această specialitate este o refugiată din Ucraina, care a ajuns în Republica Moldova cu doi ani în urmă.

„Doresc să-mi continui studiile în Germania, să cînt în orchestra simfonică a teatrului din Berlin. Vreau pe scena mare, vreau să fiu solistă, să compun propria mea muzică. Mi-aș dori mult să dezvolt această specialitate în Moldova, pentru ca oamenii să cunoască despre acest instrument și despre cît de important este el într-o orchestră”, spune Lucia Gîncu.

„În alte țări, dacă primești titlul de artist emerit sau om emerit, poți să nu mai muncești pînă la adînci bătrîneți, așa îi mulțumesc pe ei. La noi, din păcate, acest lucru este imposibil. Ni se dau 200 de lei.”, spune Tatiana Podoleac.

Pentru a cîștiga un ban în plus, pe lîngă salariul de cîteva mii de lei, artista evoluează la evenimente private.

„Eu am un șofer cu care sînt prietenă bună deja de 10 ani. El îmi cară harpa, o pune în mașină, deja știe totul. Scena îți dă alte emoții, iar evenimentele private e ca și cum aș cînta pentru mine. Un eveniment e achitat ca un salariu”, spune muziciana.

În prezent, Academia de Arte nu are nici profesori, nici studenți la harpă. În ultimii ani, nimeni nu a absolvit specialitatea „Harpă”.

„Salariile, în primul și primul rînd, trebuie să fie atractive. Nu vorbesc de ceva wow, ca în IT, de la 1.000 de euro în sus. Măcar așa ca să nu-ți bați capul de datorii sau credite”, a mai spus Tatiana Podoleac.

0
1
1
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?