Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Moldova, condamnată la CEDO pentru o poză - explicațiile avocatului

30 iun. 2023,, 13:15   Societate
3108 0

Guvernul Republicii Moldova a fost condamnat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și va trebui să achite 4500 de euro drept prejudiciu moral unei femei, care a fost anunțată în căutare de procurori cu încălcarea procedurilor.

Curtea a constatat că autoritățile Moldovei au încălcat prevederile art.8 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului, admițînd ingerință în viața privată a persoanei.

Potrivit CEDO, în cazul dat a fost încălcat dreptul la viața privată atunci cînd poza femeii, însoțită de un text precum că este anunțată în căutare, a fost publicată într-o secție de poliție. Împotriva ei au fost formulate acuzații, ea însă nu a fost informată despre deschiderea dosarului. Poza ei, afișată pe panoul persoanelor date în căutare, a fost observată întîmplător de avocatul care o reprezenta.

„În acest caz este vorba de un cumul de acțiuni, care și fiecare separat poate fi calificată ca violare a CEDO”, spune avocatul reclamantei, Roman Zadoinov. Prima problemă este că statul, în cazul dat procuratura, are putere nelimitată de a decide a cui fotografie o face publică și ce informație poate scrie alături. În același timp, legea nu oferă persoanei acuzate posibilitate să conteste acțiunile autorităților, astfel statul nu acordă suficiente garanții împotriva abuzului procuraturii.

Totodată, avocatul nu a primit acces la dosarul penal contra femeii, pentru a avea posibilitatea de a întrerupe cercetarea în privința reclamantei, notează Noi.md cu referire la anticoruptie.md.


„Legislația Republicii Moldova nu prevede posibilitatea contestării acțiunilor procurorului, încît acestea să fie verificate de un judecător imparțial, ceea ce nu corespunde cu standardele internaționale”, explică avocatul.

CEDO reiterează că orice ingerință în viața privată poate fi justificată dacă este în conformitate cu legea, dacă urmărește unul sau mai multe dintre scopurile legitime și dacă este necesară într-o societate democratică, pentru atingerea scopului.

5
3
2
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?