X 
Transnistria stiri: 1306
Eurovision stiri: 493

Mitropolitul Vladimir și Patriarhul Kiril ar fi avut o discuție dură, cu ușile închise

31 oct. 2023,, 13:12   Societate
5337 0

Fostul secretar al Comisiei Bisericii Ortodoxe Ruse, Serghei Ciapnin, a dezvăluit că Mitropolitul Vladimir al Moldovei și Patriarhul Kiril ar fi avut o discuție dură, cu ușile închise.

Asta după ce, săptămîna trecută, Mitropolitul i-a trimis o scrisoare Patriarhului în care în care enumeră o serie de îngrijorări și nemulțumiri.

Într-un interviu pentru HotNews.ro, Părintele Serghei Ciapnin, care în prezent activează la Centrul de Studii Creștine Ortodoxe din cadrul Universității Fordham din SUA, este prima persoană care a invocat public, pe 2 octombrie, existența scrisorii trimise de Mitropolitul Vladimir al Moldovei Patriarhului Kiril. Ulterior, documentul a fost publicat pe blogul fostului deputat Vlad Cubreacov, ex-vicepreședinte al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD).

Întrebat ce trebuie să înțeleagă oamenii din R. Moldova din conținutul acestei scrisori, Serghei Ciapnin a afirmat că aceasta „deschide spațiul pentru discuții despre viitorul ortodoxiei în Moldova”.

Fostul secretar al Comisiei Bisericii Ortodoxe Ruse crede că răspunsul oficial al Moscovei la această scrisoare nu va fi făcut public.

„În primul rînd, din cîte cunosc, răspunsul de la Moscova a fost totuși obținut. Eu nu cred că acesta va fi publicat. Eu nu cred că acest răspuns are un conținut – mai mult este o măsură birocratică, în care Patriarhul Kiril este nevoit să se balanseze, fără a spune nici „da”, nici „nu”. Din cîte cunosc, deja după ședința Sinodului din mijlocul lunii octombrie, a avut loc o discuție destul de dură între Patriarhul Kiril și Mitropolitul Vladimir. Cred că cele mai dure cuvinte care ar fi putut să fie spuse nu au fost într-o scrisoare, ci în discuția lor personală, cu ușile închise”, a afirmat Serghei Ciapnin.


Serghei Ciapnin consideră că la întocmirea scrisorii au participat nu doar persoane din interiorul bisericii ortodoxe din R.Moldova

„ Eu aș spune că această scrisoare a fost întocmită la nivel atît de serios și argumentat încît, cred eu, în interiorul bisericii nu sînt puteri care ar putea să întocmească o astfel de scrisoare de sine stătător. Din acest motiv, da, sau anumiți savanți, sau unii politicieni moldoveni, au participat sau cel puțin au știut că o astfel de scrisoare este pregătită. Există și o opinie precum că această scrisoare a fost întocmită tocmai la Moscova, iar scopurile acesteia ar fi diametral opuse: să distorsioneze situația aici, în R. Moldova”, a mai declarat acesta.

În luna septembrie curent, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, i-a adresat Patriarhului Kiril al Rusiei o scrisoare în care a enumerat o serie de îngrijorări și nemulțumiri apărute în rîndul clericilor în ultimul an și jumătate. Mitropolitul Vladimir spune că instituția religioasă se află „într-o situație de faliment”, iar “Patriarhul Kiril ar manifesta o ignoranță aproape completă” și lipsă de sprijin, „în această perioadă dificilă” pentru Biserica Ortodoxă din (R.)Moldova.

13
0
2
7
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?