Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ministrul Protecției Sociale: "Îndemnăm cetățenii să se înregistreze pentru a beneficia de compensații"

1 noi. 2023,, 11:59   Societate
2758 0

Astăzi, a avut loc lansarea programului "Ajutor la contor" pentru sezonul rece 2023-2024. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a venit cu precizări pentru cetățeni.

Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a anunțat astăzi despre lansarea programului de compensații pentru cetățeni în sezonul rece 2023.2024, notează Noi.md.

Potrivit ministrului, programul de compensații la energie „Ajutor la contor” va cuprinde anul acesta două tipuri de compensații: compensație în factură la gaze naturale, energie termică și energie electrică și o compensație sub formă de plată monetară lunară în valoare de 800 de lei.

"Compensațiile urmează a fi acordate doar în baza cererilor depuse de cetățeni pe portalul compensatii.gov.md. Spre deosebire de sezonul rece precedent, persoanele care nu se vor înregistra în sistemul informațional nu vor beneficia de compensații. Cetățenii se pot înregistra de astăzi pînă pe 25 noiembrie, inclusiv", a spus Buzu.

Ministrul a mai adăugat că cei care nu vor reuși să depună cererile pînă pe 25 noiembrie se vor putea înregistra și mai tîrziu, însă pentru cererile depuse după data de 25 a lunii, compensațiile vor fi acordate începînd cu luna următoare.


"Procesul de înregistrare pentru o gospodărie cu 2-3 persoane durează pînă în 15 minute, dacă sînt întrunite toate condițiile. În acest an, împreună cu Ministerul Energiei am decis să realizăm și un mic sondaj cu privire la preferințele cetățenilor pentru echipamentele de încălzire. Dacă nu au acces la internet, cetățenii pot să se adreseze, la fel ca și anul trecut, asistenților sociali, bibliotecarilor. Pentru suport pot fi contactați și colegii noștri la numărul de telefon 0 8000 5000. La fel, vom avea o echipă mobilă, care se va deplasa la necesitate prin localități", a precizat Buzu.

Oficialul a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru suport în munca depusă ca din punct de vedere tehnic programul de compensații să fie unul funcțional. Alexei Buzu a îndemnat cetățenii să consume sursa de energie cît mai eficient, or, anul trecut acest lucru s-a reușit cu succes.

Șeful Delegației Uniunii Europene (UE) la Chișinău, Janis Mazeiks, a spus, la rîndul său, că UE a sprijinit crearea fondului de reducere a vulnerabilitățții energetice în Moldova.

"Mai mult de jumătate din populația Moldovei nu folosește gazul ca sursă principală de încălzire, ci lemnele sau cărbunele. Cea mai accesibilă energie este cea pe care nu o consumăm. UE este lider la capitolul eficiența energetică", a spus ambasadorul european.

Menționăm că în sezonul rece 2023-2024, ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) este integrat în sistemul informațional „Vulnerabilitate energetică” și va fi acordat sub formă de plată monetară.

Beneficiari ai suportului monetar lunar vor putea fi familiile cu venituri mici. O gospodărie se va califica pentru această prestație, dacă venitul familiei va fi mai mic decît coșul minim de consum: pentru o persoană din mediul rural pragul de acces va fi de 3963 de lei, iar pentru o persoană din mediul urban – 4663 de lei. O altă condiție este ca gospodăria să se încălzească cu o sursă de energie solidă (lemne, cărbune ș.a.).

6
1
2
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?