X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Mînăstirea Zemen din apropiere de Sofia - Fresce unice din secolul al XIV-lea

7 sep. 2022,, 03:00   Societate
2018 0

Mînăstirea Zemen, localizată la aproximativ 70 km sud-vest de Sofia, este dedicată Sfîntului Ioan Teologul şi deţine picturi murale din secolul al XIV-lea, printre care şi o scenă absolut unică a confecţionării piroanelor pentru crucificarea lui Iisus Hristos, conform Administraţiei Regionale Pernik. Scena a fost pictată de un artist necunoscut în micuţa biserică de formă cubică a mînăstirii.

Povestea piroanelor şi a răstignirii implică numeroase legende care îşi au originea, probabil, în Evul Mediu, susţin experţii. Există diferite variante, dar elementul comun este că un fierar ţigan a fost angajat de soldaţi romani pentru a confecţiona piroanele pentru crucificarea lui Iisus.

Biserica Mînăstirii Zemen este o relicvă valoroasă din vremurile medievale atît pentru Bulgaria cît şi pentru întreaga Europă, fiind unul dintre puţinele monumente dedicate credinţei ce a rămas intact. Nu a fost distrusă niciodată.

Valoroasele picturi murale, printre care se numără şi potretele ctitorilor ce sînt asemănătoare celor din biserica Boyana, au fost restaurate în anii '70.

Acelaşi artist a pictat şi populara scenă a Cinei cea de Taină într-o modalitate neîntîlnită în alte părţi. Acest predecesor necunoscut al lui Leonardo da Vinci l-a prezentat pe Iisus Hristos de două ori: rupînd pîinea şi turnînd vinul. Acest "Dublu Hrist" nu mai este reprezentat nicăieri, conform experţilor, iar acest lucru, pe lîngă tehnica folosită, face ca aceste picturi murale să fie extrem de valoroase. De asemenea, această scenă este una dintre cele mai bine conservate picturi murale din sit.

În prezent biserica se află în starea în care a fost construită în secolul al XI-lea şi respectiv decorată în secolul al XIV-lea. În 1966 a fost declarată monument al arhitecturii şi artei bulgare, iar în 2004 mînăstirea Zemen a fost declarată muzeu naţional, aparţinînd de Muzeul Naţional de Istorie (al Bulgariei).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?