X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Mănăstirea Hirova

19 aug. 2023,, 18:30   Societate
6799 0

Mănăstirea Hirova, cu hramul "Sf. Cuv. Simeon Stîlpnicul" este situată pe teritoriul satului Neculăieuca, la o distanţă de 60 km de oraşul Chișinău.

Mănăstirea a fost întemeiată ca mănăstire de călugăriţe în anul 1805, de mitropolitul Moldovei Veniamin Costache, pe locul unui schit de călugări părăsit, ce ar fi ars în 1803. Aici sosesc călugărițe de la schitul Hîrtop, care construiesc o biserică de lemn cu hramul Marelui Ierarh Nicolae. În 1836 în locul bisericii de lemn a fost zidită actuala biserică (de vară) din piatră. Printre ctitorii ei se număra și monahia Pelaghia, sora Mitropolitului Moldovei Gavriil Callimachi. Aceasta se află înmormîntată în pridvorul bisericii. În 1865 cu sprijinul lui Ioan Botezat a fost zidită şi biserica de iarnă, care astăzi nu funcţionează, aşteptînd să fie restaurată.

Mănăstirea a fost închisă de autorități în 1959, iar toate proprietăţile sale au fost confiscate. Maicilor li s-a propus să plece. Ele însă au rămas în căsuţele lor şi au început să lucreze în colhozul local, cîştigîndu-şi existenţa. Biserica de vara a devenit depozit, iar în cea de iarnă a fost deschis un Spital pentru copii cu devieri, iar apoi clădirea a fost folosită în scopuri gospodăreşti. Doar în anul 1990, mănăstirea a fost redeschisă, însă nu a primit vreun ajutor substanţial.

Mănăstirea Hirova a fost cîndva un locaș mare, frumos şi bogat din Moldova. În perioada interbelică mănăstirea număra aproape 200 de călugăriţe. Mănăstirea Hirova se află la doar 5 km depărtare de mănăstirea Curchi, o mănăstire recent restaurată.

Continuarea articolului o puteți citi pe moldovenii.md.

5
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?