Criza energetică stiri: 800
Preşedintele stiri: 3240
Puterea stiri: 7328
Obiectiv european stiri: 288

Membru al unui grup criminal internațional – extrădat din Franța și plasat în arest

11 mai. 15:18   Societate
1433

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, au preluat în custodia statului un cetățean al Moldovei – membru al unui grup criminal organizat, internațional – extrădat din Franța și plasat în arest.

Acesta a fost extrădat urmare a solicitării formulate de procurorii PCCOCS către autoritățile franceze, în baza probelor acumulate de comun cu ofițerii de investigație. Potrivit acestora, faptele au avut loc în perioada 2016-2019, atunci cînd grupul criminal cumpăra ilegal preponderent hașiș din Spania, la prețul de 750 euro per kilogram, pentru ca ulterior să-l vîndă în Rusia la un preț de aproape trei ori mai mare. Pentru ca să le livreze la destinație, drogurile era transportate prin Moldova, iar în această perioadă, profitul ilicit obținut de către membrii grupului este estimat la peste 320.000 euro.

În ceea ce-l privește pe cetățeanul extrădat, acesta are vîrsta de puțin peste 50 de ani, este de baștină dintr-un sat al raionului Orhei și are reședința în Chișinău. Bărbatul le punea la dispoziție celorlalți membri ai grupului automobilele pentru transportarea drogurilor, dotate cu ascunzișuri în acest scop. Ulterior, acesta-i ghida pe transportatori cu privire la alte elemente ale activității lor infracționale.

Menționăm, din ceilalți 10 membri, șapte au fost trimiși în judecată de procurorii PCCOCS, trei sînt în stadiul urmăririi penale, iar alte persoane sînt în curs de stabilire pentru localizare și reținere.

Urmare a anunțării în căutare internațională, bărbatul a fost localizat de către autoritățile franceze în decembrie 2021, pentru ca acum să fie extrădat și plasat în arest, urmare a solicitării PCCOCS către Biroul Interpol din Paris, în ianuarie 2022. Investigațiile pe dosar continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor activității ilegale a învinuitului și a altor membri ai grupului criminal organizat și trimiterea dosarului penal în judecată, timp în care persoanele se prevalează de prezumția nevinovăției.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав