X 

Medicii de familie: Vom avea mai mult de muncă cu certificatele pentru șoferi

14 sep. 08:30   Societate
2582 0

Conducătorii auto, vor putea obține certificatele care le confirmă sănătatea mintală și documentele legate de consumul de droguri și alcool direct de la medicul de familie. De cealaltă parte, medicii de familie spun că acest serviciu le va complica activitatea.

Candidații la înnoirea sau obținerea permiselor de conducere vor face mai puține drumuri pentru a aduna documentele solicitate, începînd cu 1 octombrie, transmite noi.md cu referire la radiomoldova.md.

Astfel, aceștia nu vor mai fi nevoiți să meargă la centrele comunitare de sănătate mintală și la Dispensarul Republican de Narcologie, deoarece documentul medical va fi eliberat de către medicul de familie, a declarat pentru Radio Moldova, șeful Direcției generale politici în domeniul serviciilor medicale integrate, Vadim Aftene.

„Conducătorii de automobile, cei care dețin motociclete nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la instituțiile medicale raionale. Medicii de familie își cunosc pacienții și știu cine este sănătos mintal și cine are dizabilități. Ei pot să decidă cine are dreptul să conducă un automobil”, a spus Vadim Aftene.

De cealaltă parte, medicii de familie spun că acest serviciu le va complica activitatea, deoarece trebuie să conlucreze cu medicii narcologi și psihiatri.


„Suntem nevoiți să facem legătura cu medicul narcolog și cu medicul psihiatru care au la dispoziție 3 zile ca să ne spună cine poate fi șofer sau nu, avem mai mult de muncit”.

„Nu sînt încîntată de ordinul pe care l-am primit noi pe 11 septembrie. Examinarea femeilor gravide este pe spatele medicilor de familie, copiii tot pe spatele nostru. Trebuie să solicităm acordul persoanelor care solicită acest serviciu de la noi pentru că sînt date cu caracter personal. Nu e specificat în ordin ce registre trebuie să deținem. Eu consult 3400 de oameni, muncim și așa mult. Acest serviciu este contra plată, trebuie să avem și un aparat de casă”.

Examinarea conducătorilor auto și a candidaților poate fi efectuată de către medicul de familie, la cererea solicitantului. Informația privind problemele de sănătate mintală sau de consumul de alcool și droguri va fi furnizată medicilor de familie de către Centrele comunitare de sănătate mintală și Dispensarul Republican de Narcologie, în baza solicitării acestora, în termen de maxim trei zile lucrătoare.

În cazul în care medicul de familie constată riscuri și pericole care pot apărea în timpul conducerii vehiculelor, acesta poate cere ca viitorul șofer să fie consultat de Comisia medicală teritorială de examinare a șoferilor, care include specialiști de profil.

0
0
3
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?