Mai multe cratere uriaşe au apărut în Comrat (FOTO)

Mai multe cratere uriaşe au apărut în Comrat (FOTO)

Situaţie critică la Comrat. Mai multe cratere uriaşe au apărut în oraş după ce catacombele vechi, de peste 800 de ani, s-au surpat şi au şi au înghiţit cîteva case, la propriu.


În această săptămînă, pe una dintre strazile principale pămîntul s-a surpat pe o adîncime de trei metri, iar mai multe case sînt înghiţite de pămînt. Localnicii îşi întăresc pivnițele pe cont propriu. Autoritățile locale construiesc sisteme de drenare, astfel încît apa să nu se acumuleze în tuneluri. Mai mult, primăria intenționează să transforme sursa problemelor într-o mină de aur.


Pe strada principală din Comrat, mai multe case au fost înghiţite pe jumătate. Este şi cazul acestei clădiri, în care nu mai locuieşte nimeni după ce proprietarul a decedat. 


Elena Boicova a încercat să prevină dezastrul şi a consolidat temelia locuinţei. 


Un crater imens, de trei metri adîncime, a apărut după surparea pămîntului şi risca să înghită o întreagă parcare care se află în preajmă. Doar că autorităţile au intervenit şi au astupat groapa la timp. Este în pericol şi complexul memorial din oraş, unde porţiuni de asfalt s-au surpat şi au apărut gropi.


Autorităţile locale au construit un sistem de drenare în valoare de două milioane de lei pentru a preveni acumularea apei în subsoluri. În plus, Primăria elaborează un proiect de restaurare a galeriilor. 


"Ele traversează tot oraşul. Anterior făceau legătura dintre două biserici. Vrem să le conectăm pe toate, pentru a atrage cît mai mulţi turişti. În prima fază, va fi nevoie de 200 de mii de euro", a spus primarul oraşului Comrat, Serghei Anastasov.


În urma lucrărilor de restaurare, acest local ar putea deveni muzeu. 


"Altădată, aici a fost un bar. Ne-am gîndit să facem aici degustări de vinuri moldovenești", a afirmat proprietara localului, Maria Basova.


Doar că unele porţiuni ale galeriilor sînt proprietatea privată a unor localnici, care nu vor să renunţe la propriile beciuri în favoarea unor obiective turistice. 


Catacombele din Comrat au aproximativ 800 de ani. Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load