Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4063

Legislația ar putea fi completată cu alte două temeiuri de decădere din drepturile părintești

22 mai. 08:30   Societate
2438 0

Legislația națională ar putea fi completată cu alte două temeiuri de decădere din drepturile părintești.

Este vorba despre acumularea restanței la plata pensiei de întreținere a copilului mai mult de 24 de luni sau cînd se demonstrează că copilul a fost supus alienării părintești. Proiectul a fost discutat în cadrul consultărilor publice, transmite IPN.

Potrivit Angelei Munteanu-Pojoga, proiectul vine să îmbunătățească legislația națională pentru a asigura un echilibru între interesul superior al copiilor, drepturile părinților și ordinea publică. Potrivit ei, legislația actuală nu asigură integral accesul persoanelor la protecția judiciară în termeni rezonabili. De asemenea, litigiile cu implicarea minorilor sînt examinate în medie între 10-24 de luni, deși CEDO recomandă termen restrînși în cazul unor astfel de litigii.

Ea spune că inițiativa legislativă vine pentru prima dată să aducă lumină în Moldova și la capitolul situațiilor de alienare parentală care reprezintă situația în care un părinte denigrează sistematic pe altul cu scopul de a-l îndepărta pe celălalt părinte de copil.

De asemenea, proiectul prevede ca părintele care are la întreținere un copil va avea dreptul să se adreseze în instanță și să solicite să se stabilească cu domiciliul peste hotare, atunci cînd celălalt părinte nu este de acord și acest acord nu este motivat. Va fi inclusă posibilitatea copiilor de a fi întreținuți de părinții lor pînă la finalizarea studiilor sau pînă la atingerea vîrstei de 25 de ani, dacă aceștia își continuă studiile. Întreținerea va putea fi solicitată de copil doar dacă acesta își continuă studiile.


Vasile Coroi, avocatul poporului pentru drepturile copilului a spus că anul trecut au existat 60 de sesizări și cereri prin care s-a invocat încălcarea dreptului la familie, dar și de alienare parentală. El crede că trebuie de luat în considerare mai întîi interesul superior al copilului și doar după aceea de văzut dacă se asigură dreptul părintelui.

Ina Scaticailov, reprezentanta Direcției de protecție a drepturilor copilului și familiei cu copii din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, susține că autoritățile locale și persoanele fizice sînt obligate să informeze autoritățile tutelare privind situația copiilor care cresc fără părinți. Potrivit ei, experiența arată că acest lucru nu se întîmplă, de aceea este nevoie să existe sancțiuni pentru părinții care nu lasă copiii în grija cuiva în mod legal. Ea mai atenționează că intenția de a decădea din drepturi părintești pe motiv de alienare face ca să crească riscul ca ambii părinți ai copilului să fie decăzut din drepturi, întrucît ambii pot recurge la alienare părintească.

Diana Săculțan, șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, a remarcat că cele mai multe cazuri în care suferă copilul țin de neînțelegerile dintre părinții divorțați unul dintre care solicită să nu se permită ieșirea copilului din țară. Potrivit ei, o eventuală introducere a prevederii privind necesitatea permisiunii ambilor părinți la ieșirea din țară a minorului va fi în dezinteresul copilului.

Aceasta a fost prima consultare publică pe marginea inițiativei legislative.

3
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?