Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

„Lectura ne uneşte” - program special de lectură pentru persoanele private de libertate

18 iul. 2022,, 20:00   Societate
2747 0

Integrarea socială a condamnaţilor prin intermediul lecturii şi cărţii este una dintre prevederile Acordului de parteneriat educaţional semnat între Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Liga Bibliotecarilor „Alexe Rău”. Acţiunea „Lectura ne uneşte” are loc în cadrul unui program iniţiat de Biblioteca Naţională a Moldovei şi are drept scop coeziunea socială a persoanelor aflate în detenţie, dar şi dezvoltarea competenţelor de lectură în penitenciare, transmite Noi.md cu referire la trm.md.

Parteneriatul educaţional este un aspect important pentru oamenii privaţi de libertate, precum şi pentru copiii lor de acasă.

„Evenimentul este consacrat unei tematici sociale sensibile, foarte importante pentru coeziunea socială”, afirmă Elena Pintilei, director Biblioteca Naţională.

„Am speranţa că acest proiect o să ne ofere posibilitatea să avem un proces de reintegrare mult mai viabil, totodată, facilitînd menţinerea legăturii cu familia, în special copiii deţinuţilor”, a spus Liuba Jignea-Suveica, director adjunct al Adminstraţiei Naţionale a Penitenciarelor

„Avem deja o experienţă anterioară frumoasă, trei programe: Biblioterapie, E-guvernare şi comunicare afectivă pentru a dezvolta competentele de lectură în penitenciare”, a menţionat Diana Silvestru, preşedinte, Liga bibliotecarilor.


Programul de acţiuni prevede completarea Bibliotecilor din penitenciare cu seturi de carte şi continuarea iniţiativei „Citeşte-mi, tata, o poveste”

„Misiunea noastră a fost să convingem condamnaţii, să înregistrăm poeziile în lectura lor, înregistrări video pe care, ulterior, condamnaţii le transmiteau copilului. A a avut impact benefic asupra corijării persoanelor private de libertate”, a specificat Igor Ţvigun, şef secţie, Penitenciar Rezina.

„Victor Hugo spunea: Cine deschide o şcoală -închide o închisoare. Cred că cine deschide o carte-închide o durere şi este datoria noastrĂ, a scriitorilor, cumva să mîngîiem şi sufletele care sînt necăjite”, a spus scriitorul Aurelian Silvestru.

În cadrul acestui proiect vor fi implicate 10 biblioteci şi 10 instituţii penitenciare din Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?