Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

La Cimișlia va fi amenajată o grădină botanică

5 ian. 2018,, 12:32   Societate
3356 0

Oraşul Cimişlia ar putea deveni o atracţie turistică în următorii cinci ani. Aici va fi construită o Grădină Botanică, unde vor fi sădiţi diverşi copaci şi arbuşti.

Plantele vor fi aduse din Europa, America de Nord şi Asia. Autorităţile au elaborat deja o schiţă a proiectului, iar din toamnă vor începe plantarea. Parcul urmează să fie amenajat pe o suprafaţă de 12 hectare.

"Începem cu îngrădirea, drumurile interioare, cărările, sistemul de irigare şi iluminatul, iluminatul cărărilor. Apoi vom continua cu documente de proiectare, vom elabora proiectul oranjeriei şi alte proiecte. Aici va fi şi o grădină alpină cu pietre, cu stînci, mai multe elemente caracteristice pentru o grădină botanică", a spus primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu.

Pînă acum, pentru analizele de sol au fost cheltuite 175 de mii de lei. Pentru a duce la bun sfîrşit construcţia parcului, autorităţile vor aplica la diferite proiecte de finanţare.

"Va fi ca şi un obiectiv socio-cultural. Noi aici prevedem momente, chiar aceiaşi nuntă, să vină tinerii la o nuntă, aceiaşi copilaşi să vină, nişte obiective distractive. Asta ne dă un imbold şi ne dă o credibilitate în dezvoltarea oraşului Cimişlia care actualmente este centru regional sud", a spus consilierul local din Cimişlia, Iurie Negară.

În Grădina Botanică din Chişinău sînt, în prezent peste 10 mii de specii de plante. Unele dintre acestea ar putea ajunge şi la Cimişlia.

"Vom dărui şi cîteva specii de plante, vom căuta şi donatori care care să-i susţină şi pe dînşii şi pe noi în fondarea şi dezvoltarea acestei Grădini Botanice. Acele specii vor fi colecţii care au o perspectivă pentru utilizarea diferitor ramuri ale economiei naţionale", a spus directorul Grădinii Botanice Chişinău, Alexandru Teleuță.

Locuitorii din Cimişlia aşteaptă cu nerăbdare să se plimbe prin noul parc.

"Mi-ar plăcea să avem o Grădină Botanică, s-ar duce copiii şi mamele împreună cu ei, s-ar mai distra. Ar fi foarte bine, s-ar mai dezvolta şi Cimişlia un pic."

"Susţin în totalitate acest proiect, în primul rînd pentru că sînt locuitor al oraşului Cimişlia, dar şi cred că va fi ceva frumos. Cu mare plăcere voi veni cu familia, mi se pare că şi din alte raioane vor veni aici, ăsta nu este un bar, este totuşi o Grădină Botanică."

"Va fi Grădina, va fi bine şi pentru copii, şi pentru părinţi, pentru toţi. "

Intrarea în Grădina Botanică din Cimişlia va fi gratuită.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?