Judecătoria Chișinău a admis cererea privind încetarea examinării demersului de extrădare a lui Cristian Rizea

4 sep. 12:30   Societate
5758 0

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a admis cererea Ministerului Justiției privind încetarea examinării demersului de extrădare a fostului deputat român, Cristian Rizea, condamnat la 4 ani si 8 luni de închisoare pentru trafic de influență, spălarea banilor și influențarea deputaților.

Reprezentanții statului au susținut clasarea cazului, deoarece temeiurile care au stat la baza depunerii acestuia au dispărut odată cu extrădarea lui Rizea, în luna aprilie curent. De altă parte, apărătorul ex-deputatului român a insistat pe continuarea examinării cauzei, motivîndu-și poziția pe faptul că expulzarea sa ar fi fost contrară legii. Judecătorul Cristina Cheptea a decis însă că demersul ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este unul întemeiat, astfel cauza fiind clasată. În timpul aflării în Republica Moldova, Cristian Rizea a făcut mai multe declarații calomnioase în adresa reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM), care au deconspirat luxul cu care era înconjurat la Chișinău, în condițiile în care justiția din România îl condamnase penal pentru acte de corupție, notează Noi.md cu referire la anticoruptie.

Fostul deputat român, Cristian Rizea, extrădat de autoritățile Republicii Moldova pe 27 aprilie și încarcerat în România, a supărat mai multă lume în cei șase ani de refugiu la Chișinău. În instanța de fond rămîn pe rol cîteva dosare, în care Rizea este învinuit de defăimare. În alte „procese de onoare” s-au pronunțat de-a lungul vremii decizii irevocabile.

În instanța de fond au rămas nerezolvate cel puțin patru cauze în care Cristian Rizea este învinuit că a adus prejudicii onoarei, demnității și reputației profesionale. În faza de pregătire este acțiunea inițiată de fosta funcționară de la Primăria Chișinău, Veronica Herța, care l-a acționat în judecată pentru „dezvăluirile” din emisiunea: „Spovedania lui Rizea”. Totodată, nu s-a ajuns la o finalitate în litigiul cu Societatea cu Răspundere Limitată ENTOURAGE & COMPANY, care l-a chemat în fața instanței pe Rizea pentru declarații calomnioase. Fără un verdict final a rămas și cauza inițiată de intrpreta Olia Tira, dar și cea în care omul de afaceri Nicolae Ciornîi își apără onoarea, demnitatea și reputația profesională.


În afară de aceste dosare, fostul deputat PSD mai figurează şi ca reclamant în cîteva dosare civile şi de contencios administrativ. Acesta a contestat decretul prezidenţial privind retragerea cetăţeniei moldoveneşti şi actele emise de întreprinderea de stat Registru.

În luna mai curent, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a pus sechestru pe bunuri ale lui Rizea în valoare totală de aproape 10 milioane de lei. Este vorba despre un imobil și o mașină de lux.

3
2
2
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?