X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Judecătoria Bălți are un singur judecător specializat în dosare penale

22 feb. 13:45   Societate
2246 0

Judecătoria Bălți are un singur judecător specializat în dosare penale. Cel de-al doilea a fost transferat anul trecut la Curtea Supremă de Justiție și nu vrea să se întoarcă la Bălți.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) discută de două săptămîni despre problemele Judecătoriei Bălți. Potrivit președintelui interimar al instanței, Ion Pîcaleu, în judecătorie activează doar nouă din cei 19 judecători prevăzuți în statele de personal.

Dosarele penale sînt examinate de o singură judecătoare, căreia i-au fost repartizate într-o lună peste 300 de cauze penale și contravenționale. Conducerea instanței a decis că dosarele penale vor fi examinate de încă un judecător, specializat pe procese civile, notgează Noi.md cu referire la Europa Liberă.

Președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, a observat că instanța nu are nici măcar trei judecători care să formeze un complet pentru examinarea dosarelor penale complicate.

Și avocații spun că criza de personal din instanță le creează probleme. Unul dintre ei s-a plîns la CSM că este nevoit să meargă la ședințe de judecată în alte raioane.


„Ar fi o soluție evidentă suplinirea numărului de judecători. Deja prin ce metode, că va reveni un coleg, că se organizează transferul din altă instanță ori concursul pentru funcție urmează să decidă CSM”, a spus președintele interimar al Judecătoriei Bălți, Ion Pîcaleu.

În 2024, membrii CSM au început să discute, în premieră, cu judecătorii despre problemele cu care aceștia se confruntă. Astfel, magistrații CSJ au povestit că au o sarcină de muncă de aproape o mie de dosare per persoană anual.

La Curtea de Apel Chișinău, din cei 57 de judecători prevăzuți în statele de personal, activează acum doar 35. Fiecărui magistrat îi revine aproximativ 1.200 de dosare pe an. Judecătoria Cahul nu are propriul sediu și închiriază cîteva birouri, în care nu au condiții normale de lucru.

1
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?