Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Investițiile online: Ce riscuri majore există și ce recomandă autoritățile

4 iul. 16:15   Societate
1995 0

Cetățenii trebuie să știe că nu există posibilități de a obține venituri fabuloase într-un timp-record atunci cînd vorbim de investiții în criptomonede sau acțiuni, iar fără cunoștințe în domeniu, nu trebuie să se avînte în aceste activități pentru a nu deveni victime ale escrocilor.

Avertizarea vine de la șeful Centrului pentru Combaterea Crimelor Cibernetice, Iurie Roșca, care a declarat într-un interviu pentru Moldova 1 că au devenit tot mai frecvente schemele de tip phishing sau transmiterea prin SMS a unor link-uri frauduloase.

„Unii sînt foarte inventivi și obțin banii prin mai multe metode. Una dintre aceste metode, de fapt cea mai des întîlnită, poate fi apelarea telefonică sub pretextul unor bunuri plasate pe platforme online sau rețele sociale. Infractorii comunică vînzătorilor că nu au posibilitatea de a se deplasa personal pentru a prelua bunul și propun ca acesta să fie expediat printr-un curierat.

Respectiv, solicită victimelor de a plasa datele cardului pe acel site”, a explicat Iurie Roșca, notează Noi.md cu referire la Radio Moldova.

Șeful Centrului pentru Combaterea Crimelor Cibernetice a venit și cu unele recomandări pentru persoanele care au avut de suferit în urma acestor escrocherii.


„Trebuie să informeze imediat banca comercială la care se deservesc pentru blocarea acestor tranzacții, iar ulterior și unitatea de poliție în raza administrativă în care s-a constatat fapta, precum și la sediul Inspectoratului Național de Investigații pe strada Bucuriei 14.

În general, trebuie să fie foarte atenți pentru cînd se avîntă în investiții sau de alt gen ce presupun datele cardurilor bancare, că nu furnizeze niciodată prin telefon coduri de identificare, parole CVV și să dea acces la dispozitivele lor fie sau prin anumite programe (de acces de la distanță)”, a mai adăugat expertul.

Amintim că recent a apărut o nouă schemă de escrocherie care utilizează tehnologii avansate pentru a induce în eroare utilizatorii rețelelor sociale.

Escrocii se prezintă drept avocați sau reprezentanți ai unor organizații internaționale și promit recuperarea banilor pierduți în investițiile online false.

Pentru a fi mai credibili, infractorii folosesc tehnologiile de tip fake, cu ajutorul cărora generează secvențe video în care apar demnitari de stat sau alte persoane publice. Făptașii distribuie anunțuri publicitare dubioase care conțin cuvinte-cheie legate de restituirea banilor.

1
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?