Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

În Transnistria va fi introdusă evidența electronică a medicamentelor

3 oct. 2023,, 13:15   Societate
2589 0

În regiunea transnistreană va fi introdusă evidența electronică a produselor medicale și farmaceutice.

Potrivit guvernului autoproclamatei RMN, acest lucru va permite o mai bună determinare a necesarului de medicamente și o utilizare mai rațională a mijloacelor bugetare pentru achiziții centralizate.

Procesul se va desfășura în cîteva etape. Sarcina principală este de a introduce evidența electronică la depozitele de rezervă ale Ministerului Sănătății. Acest lucru se intenționează a fi realizat pînă la sfârșitul acestui an. Apoi vor fi conectate centrele medicale.

În regim de testare, proiectul va începe în mai multe secții ale Spitalului Clinic Republican și ale Spitalului pentru veteranii Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Programul de evidență electronică a produselor medicale și farmaceutice va permite controlul circulației medicamentelor de la depozit pînă la pacientul internat în spital. După cum au explicat experții, registrul va afișa informații complete despre medicamentul achiziționat, de la costul lotului pînă la data de expirare. Sistemul este centralizat și se află pe un server special. Este asigurat un grad ridicat de protecție a datelor și posibilitatea de conectare la semnătura digitală electronică. Capacitățile software-ului permit utilizarea codurilor de bare, ceea ce va facilita foarte mult desfășurarea inventarierii și evidența medicamentelor în general.


În prezent, evidența este realizată așa cum îi convine centrului medical: undeva mișcarea nomenclaturii este înregistrată într-un jurnal, undeva într-un registru electronic în aplicații standard. Această stare de fapt nu permite o evaluare obiectivă a necesității reale a instituțiilor medicale de produse medicale și farmaceutice.

Proiectul este pus în aplicare pentru a se asigura că cererile care sînt depuse astăzi de către instituțiile medicale sunt cît justificate cît mai bine. Acest lucru este important și pentru utilizarea rațională a mijloacelor bugetare.

În total, pe teritoriul Transnistriei există cinci depozite de rezervă de medicamente, care pînă la sfârșitul anului urmează a fi conectate la evidența electronică.

0
0
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?