Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 290

În Ștefan Vodă a început sacrificarea porcilor

10 oct. 2018,, 15:09   Societate
2621

În satul Crocmaz, raionul Ştefan Vodă, a început sacrificarea porcilor, măsură dictată de carantina instituită într-un focar de pestă porcină.

În total în această localitate urmează a fi nimiciţi 300 de porci. Decizia a fost luată de Guvern, după ce în localitate au fost înregistrate 4 focare de pestă porcină. Atenţie, urmează imagini care vă pot afecta emoţional.

Volumul acestora va fi calculat în funcție de greutatea totală a animalelor nimicite. Un kilogram este estimat la aproximativ 28 de lei. În termen de trei săptămîni, primăria va transfera banii în conturile bancare ale fermierilor.

Potrivit reprezentanţilor ANSA, animalele sacrificate vor fi îngropate în locuri special amenajate.

"Este o groapă amenajată conform cerinţelor sanitar-veterinare, cu o adîncime care permite ca stratul de pămînt care va fi deasupra porcilor să nu fie mai puţin de un metru şi 50 pentru a nu permite răspîndirea acestei boli. Este tratată cu dezinfectanţi. Şi va fi marcată pentru sacrificarea şi înhumarea acestor porci", a afirmat reprezentantul ANSA, Vitalie Carauş.


"Satul pierde, oamenii pierd un an de zile, după asta oamenii nu o să aibă nici posibilitatea să crească. Pericolul este foarte mare nu pentru satul nostru, dar în întregime. De asta noi sîntem de acord cu hotărîrea Guvernului", a spus fermierul, Ion Olifir.

Familia Constantinov avea în gospodărie şapte porci. După depistarea în sat a pestei porcine, şase au fost sacrificaţi, a fost lăsată o scroafă care acum o lună şi jumătate a fătat şase purceluşi. Acum soţii se ceartă. Femeia vrea să îi sacrifice şi să fie despăgubită, iar bărbatului îi pare rău să îi ucidă.

Localnicii înţeleg că sacrificarea animalelor bolnave este o măsură car nu poate fi evitată.

"Poate să se îmbolnăvească şi alte animale de la aceştia. Aşa şi aşa trebuie să îl arunci sau să îi dai foc".

Potrivit autorităţilor, şi în satul Palanca a aceluiaşi raion vor fi sacrificaţi circa 130 de porci. În această localitate au fost înregistrare trei focare de pestă porcină. Guvernul a dispus nimicirea tuturor porcilor în localităţile unde s-au înregistrat cel puţin trei cazuri de pestă porcină. Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, în acest an s-au înregistrat 25 de cazuri de pestă porcină africană, în 14 localităţi. 16 focare mai sînt încă active.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав