Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

În Republica Moldova se acceptă, în continuare, aresturile nejustificate - raport

25 apr. 2023,, 17:15   Societate
2299 0

Cererile de arest înaintate de procurori în Moldova sînt examinate superficial de judecătorii de instrucție, ceea ce duce la o rată înaltă a aresturilor nejustificate.

Constatarea aparține Centrului de Resurse Juridice (CRJM) și se conține într-un raport transmis Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei. Documentul conține o serie de constatări actualizate despre garanțiile existente și impactul măsurilor întreprinse pînă în prezent de autorități în procesul de prevenire și combatere a fenomenului arestărilor nejustificate.

Potrivit datelor statitistice, din cele 1 643 de cereri înaintate de procurori anul trecut, 1 502 (91,4%) au fost acceptate de judecătorii de instrucție. Această rată rămîne una înaltă, cererile de arest fiind examinate superficial, spun experții CRJM.

"Acest fapt este cauzat, mai degrabă, de atitudinea pro-acuzatorială manifestată de unii judecători de instrucție, practica judiciară deficitară sau lipsa de independență a judecătorilor de instrucție, decît de legislație. De asemenea, volumul mare de muncă a judecătorilor afectează posibilitatea examinării calitative a materialelor și dosarelor ce vizează cererile de arest", se arată în nota informativă a CRJM.

CRJM a îndemnat Comitetul de Miniștri al Consiliului Sueropei să solicite autorităților moldovenești:


- asigurarea că judecătorii și procurorii naționali vor respecta în practică garanțiile Art. 5 CEDO (Dreptul la libertate și siguranță);

- acordarea independenței depline, precum și asigurarea că cerințele legale pentru numirea în calitate de judecător de instrucție oferă garanții suficiente pentru exercitarea obiectivă a atribuțiilor;

- asigurarea posibilității ca orice persoană reținută sau arestată cu încălcarea Art. 5 CEDO să poată solicita despăgubiri, indiferent de hotărîrea pronunțată asupra fondului acuzațiilor aduse împotriva sa.

Informăm că la 5-7 iunie curent, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei va verifica măsurile pe care le-a întreprins Republica Moldova în contextul supravegherii executării grupului de cauze Șarban.

Grupul în cauză este constituit din 14 hotărîri ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) în care au fost constatate diverse violări ale Art. 5 a Convenției Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) – Dreptul la libertate și siguranță.

11
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?