Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

În Republica Moldova este marcată Ziua mondială de combatere a cancerului

4 feb. 2023,, 12:00   Societate
2110 0

În Republica Moldova este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului. Evenimentul se desfășoară cu genericul „Reducerea inechității în îngrijirea cancerului” și pune accent pe înțelegerea și recunoașterea inechităților în îngrijirea persoanelor cu această maladie, comunică Moldpres.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în țara noastră serviciile de prevenire, diagnosticare şi tratament al cancerului sunt acoperite din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) atît pentru persoanele asigurate, cît şi pentru cele neasigurate. În ultimii ani, a fost extins spectrul de servicii medicale oferite acestor persoane în cadrul Programului unic al AOAM.

La nivelul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu, cetăţenii beneficiază de consultaţii și manopere efectuate de medicii specialişti oncologi, tratament chimioterapeutic şi hematologic în staţionar de zi, şedinţe de radioterapie. Totodată, aceste persoane au acces gratuit și la servicii de diagnostic la Centrul Republican Colonoscopic, medicamente chimioterapeutice şi antineoplazice, pungi colectoare pentru stome, consumabile costisitoare – exoproteze mamare şi proteze individuale. Pentru serviciile acordate la nivelul asistenţei specializate de ambulatoriu, din fondurile AOAM au fost alocate anul trecut aproape 58 de milioane de lei (circa 3 mln de euro).

Totodată, din fondurile AOAM sunt acoperite cheltuielile de transport public suburban şi interurban pentru pacienţii care efectuează servicii de radioterapie și chimioterapie în condiţii de ambulatoriu. În acest sens, anul trecut, au fost virate peste 26 de mii de lei. În cadrul asistenţei medicale spitaliceşti, CNAM achită cheltuielile pentru cazurile tratate, inclusiv consumabilele, şedinţele de radioterapie, medicamentele chimioterapeutice şi antineoplazice. În 2022, pentru aceste servicii medicale au fost direcționate circa 366 mln de lei.

În ultimul an, persoanele cărora le-au fost depistate pentru prima dată maladii oncologice beneficiază mai rapid de prima investigație de înaltă performanță. Timpul de așteptare a acestor pacienți la tomografie/tomografie computerizată și imagistică prin rezonanţă magnetică s-a redus de nouă ori, de la 45 de zile la 5 zile.


Persoanele cu afecțiuni oncologice beneficiază şi de medicamente compensate contra durerii provocate de cancer. Costul acestor preparate este compensat integral pentru copii și parțial pentru adulţi.

CNAM anunță că alocă mijloace financiare şi pentru realizarea activităţilor de screening, care permit depistarea stărilor precanceroase şi iniţierea precoce a tratamentului. Astfel, anul trecut, din fondul măsurilor de profilaxie au fost transferate aproape patru milioane de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?