Criza energetică stiri: 1620
Cutremure stiri: 271

În Republica Moldova, ar putea fi create creșe ce vor fi legalizate

28 sep. 07:13   Societate
2010 0

Stimularea creării creșelor este unul din obiectivele programului „Familia”, pachetul de măsuri guvernamentale, orientate spre suportul copiilor și a familiilor cu copii din Republica Moldova.

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, Guvernul vrea să subvenționeze și să legalizeze creșele de tip familial, unde pot fi îngrijiți cel mult cinci copii. Totodată, se analizează posibilitatea amenajării unor locuri speciale la locul de muncă al părinților, unde aceștia își pot lăsa copiii.

„Un aspect din programul Familia este stimularea creării creșelor. Ne propunem să subvenționăm și să creăm un cadru de reglementare pentru creșele de tip familial, în care vor putea fi îngrijiți pînă la cinci copii de către bone care vor fi certificate și care vor asigura supravegherea și securitatea copilului”, a declarat Marcel Spatari, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Aceste minicreșe ar putea fi create începînd cu anul viitor, conform unui regulament elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Totodată, ar putea fi introduse anumite facilități fiscale pentru plata unei prime destinate îngrijirii copiilor.


„Împreună cu Ministerul Finanțelor, identificăm resurse ca să putem subvenționa activitatea acestor minicreșe, pentru că este o activitate economică, este important ca oamenii să se mobilizeze, să deschidă astfel de creșe și să fie sustenabilă activitatea lor.

Discutăm introducerea unor facilități fiscale pentru plata unei prime care să meargă pentru plata serviciilor de îngrijire a copiilor, pentru plata creșelor, de exemplu, astfel încît angajatorii să poată oferi un sprijin financiar tinerilor părinți pentru ca aceștia să poată acoperi costul unor servicii private de îngrijire și educație timpurie a copiilor de vîrstă preșcolară”, a explicat ministrul.

De asemenea, în cadrul unor companii, ar putea fi amenajate locuri în care angajații își pot lăsa copiii sub supravegherea unei persoane calificate.

„Este vorba de locuri special amenajate la angajatori pentru supravegherea copilului în special în timpul programului de lucru pentru ca părinții să poată veni cu copiii și să-i poată lăsa într-un loc sigur, special amenajat, unde să fie protejați de persoane. E nevoie de regulamente mai specifice care să permită angajatorilor să știe ce au de făcut și ce standarde trebuie să respecte”, a menționat Spatari.

„Alt mecanism sînt aceste minicreșe la domiciliul bonei sau al îngrijitorului de copii. Acestea există în mai multe țări dezvoltate, precum în Germania, SUA. Avem și suportul agențiilor ONU, care ne ajută să scriem tehnic aceste legi și regulamente”, a precizat ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Legea ar putea fi înaintată către Parlament în luna octombrie.

Potrivit ministrului, creșele existente în țara noastră ar acoperi doar 15% din numărul de copii, iar dacă doar jumătate din micuți ar frecventa creșele, acestea ar fi suficiente doar pentru o treime din cereri.

„Este important să asigurăm un fond de finanțare ca să ajutăm persoanele să deschisă astfel de servicii. Sunt astfel de servicii, dar nu sînt reglementate, nu sînt oficiale, ne dorim să le reglementăm, să le oferim un imbold ca să aibă o finanțare și să ne asigurăm că acei copii sînt în siguranță”, a punctat Marcel Spatari.

Reamintim că pe 21 septembrie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat programul „Familia”.

Astfel, începînd cu 1 octombrie 2022, toți copiii cu vîrste de pînă la 2 ani vor primi o indemnizație lunară de 1.000 de lei, indiferent dacă părinții acestora sînt persoane asigurate sau neasigurate. Această indemnizație va fi achitată suplimentar pentru persoanele asigurate și majorată de la 740 la 1.000 de lei pentru persoanele neasigurate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав