X 
Transnistria stiri: 1393
Preşedintele stiri: 4034

În curtea Ministerului Apărării se construiește o biserică din lemn

27 noi. 2021,, 11:46   Societate
3024 0

O biserică din lemn cu hramul lui Ștefan cel Mare și Sfînt, se construiește în curtea Ministerului Apărării al Republicii Moldova.

„Lăcașul se înalță din dorința cadrelor militare, a militarilor înrolați, dar și cu scopul de a completa și oferi efectivului Armatei Naționale susținerea duhovnicească de care necontenit este nevoie spre întărire sufletească pentru a putea urma sfatul Măriei Sale, Ștefan, de a fi Strajă la hotare” se arată într-un comunicat al arhimandritului Nicolae (Roșca), duhovnic al Mănăstirii Ciuflea și președinte al Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării și Organele de Drept, care gestionează lucrările de construcție a Catedralei Memoriale, informează IPN.

Pînă în prezent, angajații Ministerului și ai instituțiilor subordonate, printre care Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” sau Agenția pentru Știință și Memorie Militară au putut oferi benevol salariul pe o zi ca jertfă pentru ridicarea bisericii. „La moment, construcția se află la etapa de acoperire cu continuare a turlei centrale și a clopotniței care necesită a fi finisate pînă la căderea zăpezii, deoarece construcția este ridicată din lemn și trebuie protejată de factorii climatici ce posedă un impact negativ asupra lemnului”, a precizat arhimandritul Nicolae Roșca.

Lemnul se prelucrează în mai multe etape: curățirea lemnului prin suflare cu nisip, astuparea rosturilor între bîrne, și ungerea cu ulei de in pentru a oferi rezistență în timp lemnului. Apoi urmează asamblarea ușilor și a ferestrelor în număr de 38, termoizolarea podelei ambelor nivele și placarea lor, asamblarea iconostaselor și a mobilierului bisericesc și alte lucrări ce vor apărea în timp.

Proiectul de construcție a bisericii este prevăzut în Planul de acțiuni comune privind promovarea educației spirituale și asistenței religioase a efectivului Armatei Naționale pentru anul 2021, semnat în luna noiembrie 2020 de Ministerul Apărării și Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove.

Se preconizează ca lucrările de construcție să fie finalizate anul viitor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?