X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

În ce țări există cele mai multe probleme în transportarea coletelor din Moldova

6 oct. 2018,, 16:00   Societate
4226 0

Una dintre țările cele mai ”problematice” în transportarea coletelor cu microbuzele este Italia, unde diaspora moldovenească e foarte numeroasă.

Despre aceasta au relatat pentru NOI.md șoferii și alți angajați ai companiilor din capitală, care transportă colete.

Potrivit lor, periodic apar probleme la importarea bagajelor neînsoțite pe teritoriul UE prin frontiera română, precum și la transportarea lor în interiorul unor țări europene. Înainte ca microbuzele să ajungă la destinație, ele de mai multe ori pot fi oprite în drum de vameși și de poliția rutieră.

Printre țările cele mai ”problematice” transportatorii numesc Italia, unde diaspora moldovenească este una foarte numeroasă. De aceea problemele de transportare a coletelor în această direcție trezesc reacții deosebit de acute.

Zona intereselor deosebite ale organelor de drept din țările UE – produsele din carne, brînzeturile, alcoolul, țigările și alte produse, a căror aducere în țară este limitată ori interzisă. Șoferul riscă amenzi , care în Europa ca regulă încep de la 100 euro și ajung la mai multe mii.


Transportatorii menționează, că un timp îndelungat vama română nu permitea transportarea coletelor neînsoțite, și șoferii erau nevoiți să le aducă înapoi. Le trezesc revolta mai ales ”standardele duble” ale vameșilor români: unele microbuze cu colete reușeau totuși să se ”strecoare” în UE. În același timp, coletele din țările UE ca regulă ajung în Moldova fără piedici.

De cele mai multe ori, la hotarul cu țara vecină restricția este explicată prin regulile care funcționează pe teritoriul UE. Dat fiind că nu se admit colete cu produse alimentare și obiecte interzise, vameșii cer acte care ar conține lista produselor din colet. Șoferii nu întotdeauna dispun de asemenea liste, ca și de alte acte necesare la transportarea coletelor spre UE. Un timp, transportatorii făceau trimitere la controalele stricte și refuzau să accepte coletele cu destinația în anumite țări, cu excepția actelor, scrisorilor, hainelor,medicamentelor în cantități mici. Apoi problema a fost soluționată, însă oricum nimeni nu este scutit de ”surprize” la hotarul cu UE.

Recent, din cele relatate pentru Noi.md de una dintre companiile de transport, de la hotarul cu România expeditorilor iarăși le-au fost întoarse un șir de colete din Moldova.

Cei de la Serviciul vamal au explicat pentru Noi.md, că în ultimii ani nu au fost făcute modificări în procedurile ce țin de introducerea bagajelor neînsoțite pe teritoriul UE. Potrivit departamentului, de cele mai multe ori este vorba despre probleme ce țin nemijlocit de un transportator sau altul, și de încărcătura transportată de el. Cel mai frecvent, diverse întrebări apar față de înregistrarea automobilului și perfectarea documentelor necesare, dar și de conținutul bagajelor , în care pot fi prezente obiecte interzise. Cei de la Serviciul vamal susțin că transportatorii care respectă legislația nu se confruntă cu careva greutăți.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?