Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

În 22 de comunități vor avea loc discuţii publice despre sănătatea reproductivă

6 mar. 2018,, 18:45   Societate
1766 0

Pe parcursul anului 2018 vor fi desfășurate discuții publice și acțiuni de mobilizare comunitară pentru adolescentele din 22 de comunități din cinci raioane.

Acțiunile sînt organizate de către Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA), iar scopul acestora este de a informa tinerele despre sănătatea reproductivă, potențialul pe care îl au și cum pot să ia decizii corecte privind viitorul lor, transmite IPN.

Anunțul a fost făcut marți, 6 martie, la Chișinău în cadrul unei prime discuții la care au participat în jur de o sută de persoane din Orhei, Cahul, Fălești, Rezina și municipiul Chișinău, care au acceptat să devină agenți ai schimbărilor pentru fetele din cele 22 de comunități. UNFPA menționează că educația adecvată vîrstei, în familie și în școală, sînt valori care ajută fetele să-și realizeze visele, să-și dezvolte potențialul pe care îl au, de aceea vor fi organizate discuții la nivel de comunitate.

Potrivit reprezentantei UNFPA în Moldova, Rita Columbia, calea de la adolescență spre maturitate nu este deloc ușoară pentru fetele de la sate. „Fetele se confruntă cu riscul de a rămîne însărcinate fiind încă eleve. Acest lucru dăunează sănătății dacă nasc la o vîrstă timpurie. Se pot confrunta cu violență în familie, cu oportunități limitate”, a spus Rita Columbia.

Reprezentanta UNFPA în Moldova susține că discuțiile publice sînt necesare pentru a promova drepturile fetelor, iar vocea acestora să fie auzită. „Această schimbare este posibilă și destul de realistă. Atunci cînd o fată reușește să-și exercite drepturile, să se realizeze, să ia decizii cu privire la propria viață, ea și toți cei din jurul ei cîștigă”, a conchis Rita Columbia.

Elena Belei, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a spus că este important ca tinerele din Republica Moldova să fie încurajate să se realizeze, să fie învățate liber să vorbească despre problemele lor, să fie încurajate să ceară la timp ajutor pentru a găsi soluții la întrebările care le frămîntă.

Potrivit unui studiu realizat în 2015, anual în Republica Moldova peste 2600 de tinere, în special din comunitățile rurale și familii vulnerabile, devin mame la o vîrstă timpurie. Fiecare al zecelea avort este făcut în rîndul fetelor cu vîrstele cuprinse între 15 și 19 ani. Specialiștii susțin că de multe ori, atunci cînd o adolescentă rămîne însărcinată, aceasta renunță la educație și nu-și poate crea un viitor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?