Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Ilia Trombițki: "Ar trebui să trăim într-un mod mai civilizat și să fim prietenoși cu natura"

20 iun. 06:30   Societate
1731 0

Ar trebui să ducem un mod de viață mai civilizat, să fim prietenoși cu natura, să sortăm gunoiul și să nu aruncăm la coșul de gunoi obișnuit bateriile, acumulatorii sau medicamentele expirate, ci să le predăm la punctele speciale și la farmacii, astfel încît să nu polueze solul și să nu ajungă în apele naturale.

Această opinie a fost exprimată de Ilia Trombițki, cunoscut ecologist, director executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Rîului Nistru "Eco-TIRAS", doctor în științe biologice, în cadrul emisiunii "Fără cravată cu Alexandr Stahurski" de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a spus că cetățenii nu trebuie să uite că Moldova este o țară săracă și, din păcate, nu dispune de resurse mari pentru a rezolva problemele de mediu.

"Unele lucruri ne sînt date de organizațiile internaționale, de Uniunea Europeană și de alți donatori. Dar multe lucruri depind de noi și ar fi foarte bine ca toți moldovenii să înțeleagă că urmează o perioadă mai dificilă în ceea ce privește consecințele schimbărilor climatice și să se comporte mai eficient", a spus Ilia Trombițki.

În special, el a spus că ar trebui să încerce să sorteze gunoiul pe care îl aruncă, să nu arunce bateriile și alte componente similare, ci să le dea la magazinele respective care le colectează. Același lucru este valabil și pentru medicamente.


Cunoscutul ecologist a atras atenția asupra faptului că medicamentele expirate sînt acum colectate și de o serie de farmacii. Pentru că, dacă sînt aruncate, mai devreme sau mai tîrziu, acestea vor ajunge în apele naturale.

"Există o selecție a acelor bacterii care sînt rezistente la ele și, în consecință, atunci aceste bacterii se întorc la noi, cei care sîntem tratați cu aceste medicamente și devin ineficiente. În plus, ele omoară multe organisme care sînt implicate în autoepurarea apei în rîuri, iar toate acestea sînt interconectate", a declarat directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Rîului Nistru Eco-TIRAS.

Potrivit lui, de aceea ar trebui să ducem o viață mai civilizată în comparație cu ceea ce trăim astăzi.

"Să încercăm să fim prietenoși cu natura, să nu ucidem niciun animal, indiferent dacă ne place sau nu, și, în principiu, să ne comportăm în natură așa cum ar trebui să ne comportăm într-un muzeu", a spus Ilia Trombițki.

El a spus că odată ce Moldova va adera mai devreme sau mai tîrziu la Uniunea Europeană, acest lucru îi va permite să adopte multe tehnologii și stiluri de viață, astfel încît să trăim mai eficient în mediul înconjurător pentru generațiile viitoare", a mai spus renumitul ecologist.

3
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?