X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ieftinirea gazelor se amînă

23 oct. 2023,, 10:15   Societate
3579 0

Întreprinderea Vestmoldtransgaz, care de o lună de zile este operatorul sistemului de transport (OST) al gazelor pe întreg teritoriul Republicii Moldova, a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ajustarea tarifelor pentru serviciul de transport al metanului de tipul intrare/ieșire, pentru anul 2023.

Astfel Vestmoldtransgaz solicită un tarif de 373,36 lei pentru o mie de metri cubi pentru Grupul de puncte de ieșire în rețelele de distribuție a gazelor naturale și Grupul de puncte de ieșire spre consumatorii, instalațiile de utilizare ale cărora sînt racordate la rețeaua de transport al gazelor naturale, transmite Noi.md cu referire la Mold-street.com.

Tariful de tranzit ar putea creşte de circa 4 ori

Pentru Grupul de puncte de ieșire în rețelele adiacente de transport al gazelor, inclusiv din țările vecine, tariful solicitat de Vestmoldtransgaz este de 332,52 lei pentru o mie de metri cubi.

În schimb tariful de intrare pentru Grupul de puncte de intrare din rețelele adiacente de transport al gazelor, inclusiv din țările vecine este solicitat în mărime de 356,19 lei pentru o mie de metri cubi.


Un calcul elementar arată că în cazul punctelor Grebeniki, Oleksiivka şi Căuşeni, tariful de tranzit în statele vecine ar urma să fie de 729,55 (373,36+356,19) lei pentru o mie de metri cubi, de patru ori mai mare decît este acum (178,4 lei) şi aproape dublu faţă de cel de 393,58 lei în cazul punctelor Ungheni şi Tohatin.

În consecinţă tranzitul de gaze pe teritoriul Republicii Moldova va fi mai scump şi respectiv nu va fi atît de atractiv pentru atragerea de clienţi străini.

Aceasta în condiţiile în care din anul 2019, tranzitul de gaze s-a redus de circa 18 ori, ca urmare a deciziei Gazprom-ului de a reorienta livrările în statele din Balcani prin Turkish Stream.

Şi tarifele solicitate pentru serviciul de transport al gazelor vor creşte de 2-3 ori, ceea ce în final va avea un impact negativ asupra preţurilor reglementate pentru toţi consumatorii, inclusiv cei casnici.

Cum argumentează Vestmoldtransgaz

Drept motiv pentru aceste scumpiri, Vestmoldtransgaz invocă hotărîrea ANRE nr.560 din 15.09.2023 cu privire la asigurarea continuității operării sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, iar cererea nu este însoţită de o argumentare clară.

Amintim că începînd cu 19 septembrie 2023, Vestmoldtransgaz a preluat de la Moldovatransgaz, funcţia de operator al sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova.

Acționari ai Vestmoldtransgaz sînt Transgaz din Romînia, prin intemediul Eurotransgaz (75%) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu 25%.

TotodatăVestmoldtransgaz, care deţine conducta Iaşi-Ungheni-Chişinău, a preluat în locaţiune de la Moldovatransgaz și va opera rețeaua de transport a gazelor naturale pe termen de 5 ani.

Costul stocurilor la fel va ajunge în tarif

Un alt factor ce va influenţa tarifele finale achitate de consumatori este preconizata includere în calcul şi a costului stocurilor de securitate pentru anul 2022, create şi gestionate de SA Energocom.

Potrivit calculelor ANRE costurile stocurilor de securitate pentru 2022 sînt estimate la circa 408 milioane lei.

Deşi aceste costuri pot adăuga doar cîţiva bănuţi în calculul preţurilor reglementate, ele la fel reprezintă un factor ce poate amîna o eventuală reducerea a tarifelor, vehiculată în ultimele luni de unii experţi şi politicieni.

Ieftinirea promisă de unii experţi şi politicieni

De exemplu la finele lunii august 2023, Alexandr Slusari, membru al Consiliului de administraţie al Energocom estima că în scurt timp tariful la gaze "se va micșora undeva pînă la 13 lei și va rămîne neschimbat toata perioada rece, indiferent de situația pe burse"

La mijlocul lunii septembrie, deja Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, spunea că pînă la finele acestui an, tariful la gaz ar putea scădea de la 18 lei pentru un metru cub (cît este în preznt tariful pentru consumatorii casnici), la aproape de 13 lei.

În replică ministrul Energiei, Victor Parlicov a declarat că ”tariful la gazele naturale va scădea în următoarele luni, dar nu pînă la 13 lei, așa cum spun unii experți în energetică”.

Şi președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban a afirmat că o astfel de reducere a tarifelor în această toamnă este un lucru ireal.

Ulterior Sergiu Tofilat şi-a revizuit opinia, susţinînd deja că nu mai sînt premise pentru ieftinire, invocînd o greşeală de calcul.

0
0
0
1
25

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?