Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Grosu, dezamăgit că Israelul și Rusia refuză să-l extrădeze pe Șor

27 feb. 07:06   Societate
4921 0

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat refuzul Israelului și al Rusiei de a da curs cererii Chișinăului de a-l extrăda pe oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, în Republica Moldova.

Politicianul a calificat poziția celor două state ca fiind „o dezamăgire”, notează Noi.md cu referire la newsmaker.

„Dezamăgirea noastră nu este doar față de Federația Rusă. La fel, lasă de dorit atitudinea Israelului, care din păcate am auzit ce a spus ultima dată ambasadorul. E o mică dezamăgire, pot să spun, să vii cu asemenea afirmații, că nu ar fi încălcat nimic din legislația statului în care se află. Asta este o scuză nereușită, atîta timp cît acest individ este condamnat, se află sub sancțiuni internaționale, e greu să nu vezi elefantul într-o cameră. Da, e foarte greu să nu-l vezi”, a declarat Grosu în cadrul emisiunii „În context”, de la Moldova 1.

Speakerul a dat asigurări că Chișinăul va continua să insiste ca politicianul fugar să fie arestat și extrădat în Moldova, pentru a-și ispăși pedeapsa. Grosu a făcut apel, din nou, la Israel, să accepte cererile autorităților moldovenești.

Amintim că Interpol Moldova a declarat recent că oligarhul fugar a părăsit statul Israel, a cărui cetățean este și unde s-ar ascunde de justiție în ultimii ani, pe 1 februarie 2024. Deocamdată nu este clar dacă Șor a părăsit teritoriul Federației Ruse în acest timp, pentru a se reîntoarce în Israel. Cert este că, potrivit Innterpol, Federația Rusă a recunoscut anterior că Șor s-a aflat pe teritoriul statului său. Într-un răspuns pentru Chișinău, Kremlinul a precizat că nu îl poate nici aresta și nici extrăda în Moldova pe Șor, făcînd trimitere la prevederile articolului 3 din Constituție.


Recent, ambasadorul Israelului în Moldova, Joel Lion, a povestit într-un interviu Nicolae Paholnițchi despre procedurile de extrădare a lui Ilan Șor. Potrivit diplomatului, extrădarea lui Șor „o problemă juridică care trebuie soluționată de instanțele din Israel”. Lion susține că Șor trăiește în Israel „ca cetățean al statului Israel”. „El nu a comis nicio crimă împotriva statului Israel”, a declarat ambasadorul.

Potrivit IGP, în ultimele trei luni, deși este dat în căutare internațională, Șor a reușit să părăsească Israelul de cinci ori. De cele mai multe ori, el a plecat în Rusia. Pe 14 februarie, Șor a declarat pentru presa rusă că nu exclude că s-ar putea muta definitiv în Federația Rusă, acolo unde se află soția și copiii săi.

Reamintim că Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor investigații jurnalistice, în Israel oligarhul ar trăi în lux și opulență. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui.

În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gînd să se conformeze acesteia”.

Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.

24
11
2
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?