Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Grădinițele din Găgăuzia ar putea să nu se deschidă la toamnă

15 aug. 2023,, 08:45   Societate
2703 0

Proiectul de buget pentru 2023, care nu a fost încă promulgat de bașcanul Găgăuziei, amenință activitatea grădinițelor din autonomie.

Grădinițele din Găgăuzia ar putea să nu se deschidă în toamna din cauza neaprobării bugetului.

Lucrările de reparații în grădinițe continuă. La Comrat, după cum a asigurat primarul Serghei Anastasov, în septembrie toate instituțiile preșcolare din oraș vor funcționa în regim normal, relatează grt.md

Însă ar putea apărea o problemă care nu are deloc legătură cu reparația, ci cu transferurile. Problema finanțării.

"Toate fondurile pentru majorarea salariilor educatorilor au ajuns în bugetul Găgăuziei, dar încă nu le putem primi de la autoritățile din Găgăuzia. APG a aprobat nu demult, deși trebuia să aprobe aceste sume care vin din bugetul de stat cu două luni în urmă, iar bașcanul nu a aprobat aceste sume", a spus Anastasov.


Și dacă problema nu va fi rezolvată, în septembrie funcționarea grădinițelor va fi pusă sub semnul întrebării. Potrivit lui Serghei Anastasov, nu va fi posibilă încheierea contractelor pentru achiziționarea de produse alimentare, de bunuri sanitare și de igienă. Și o astfel de situație s-a creat nu numai în grădinițele din Comrat.

Toate instituțiile preșcolare, finanțate din bugetele locale, au devenit ostatice a bugetului. Din bugetul central al Republicii Moldova, drept finanțare suplimentară pentru Găgăuzia, au fost alocate peste 40 de milioane de lei. Despre acest lucru a anunțat vicepreședintele APG, Alexandr Tarnavski.

Conform procedurii de executare a legilor privind procesul bugetar, Comitetul Executiv propune o politică bugetară, APG o aprobă, iar apoi Comitetul Executiv implementează proiectele aprobate. Iar ultimul aspect nu a fost încă realizat.

"Adunarea Populară a aprobat distribuirea acestor fonduri, le-a înaintat liderului Găgăuziei spre semnare. Bașcanul anterior nu a semnat această lege și a returnat-o pentru o examinare suplimentară. Mai mult, am creat o comisie între Adunarea Populară și Comitetul Executiv pentru a înlătura dezacordurile existente.

Comisia de Certificare și-a făcu munca, a prezenat documentul coordonat, pentru care APG a votat din nou, dar acum avem un nou bașcan al Găgăuziei. Acum, acest proiect ar trebui să fie promulgat de către bașcan, care nu a semnat încă această lege", a declarat vicepreședintele APG, Alexandr Tarnavski.

Primarii localităților din Găgăuzia vorbesc destul de înemeiat despre temeri și riscuri: este deja august, iar banii alocați în ianuarie nu au ajuns încă la beneficiarii finali, adică la primării. Acestea sînt fonduri vizate care nu pot fi utilizate în alte operațiuni financiare. Primarul orașului Vulcănești, Victor Petrioglo, a venit cu propunerea de a discuta modalități alternative de finanțare.

"Poate că va fi mai realist și mai rapid dacă aceste mijloace financiare vor fi transferate directe de la Ministerul Finanțelor către fiecare localitate din Găgăuzia. Nu va fi o mare încălcare", a spus Petrioglo.

Și această problemă era planificată să fie discutată la audierile publice. Acestea s-au desfășurat astăzi la Chișinău cu participarea mai multor deputați ai APG și primari ai localităților.

0
1
1
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?