X 

Goran Bregović și Poliția de Frontieră confirmă: interpretul nu a călcat la Chișinău

25 aug. 10:10   Societate
3347 0

Goran Bregović nici nu a pornit spre Chișinău pe 19 sau 20 august, cînd autoritățile au spus că interpretul a fost „returnat” de pe aeroport fiindcă ar fi avut interdicție în R. Moldova încă din 2022.

Poliția de Frontieră și managerul artistului au clarificat lucrurile, la insistența Europei Libere.

„În data de 20 august 2023, în fluxul de călători din Aeroportul Internațional Chișinău nu a fost prezent interpretul străin, doar membrii trupei”, a spus Poliția de Frontieră Europei Libere, la 24 august.

Un comunicat inițial al Poliției de Frontieră preluat masiv de presa moldoveană și internațională a menținut timp de mai multe zile impresia că Bregović a aterizat în capitala moldoveană, dar nu a fost lăsat să intre în R. Moldova, fiind „returnat” din cauza viziunilor sale pro-ruse. Starul sîrb și trupa sa urmau să ajungă cu un concert la festivalul moldovenesc, Gustar, de la Orheiul Vechi.

Poliția și-a clarificat comunicatul după ce Europa Liberă a aflat de la Adis Gojak, managerul artistului, că Bregović era într-o croazieră și că el nu și-a început călătoria către R. Moldova, renunțînd să mai pornească la drum, după ce doi dintre membrii trupei sale sosiți la Chișinău pe 19 august au fost întorși înapoi, de la aeroport.


Ce spune președintele Serbiei despre interzicerea lui Bregović în Moldova

Ministrul moldovean de Interne, Adrian Efros, a spus jurnaliștilor pe 20 august că trupa lui Bregović nu a fost lăsată să intre din cauza viziunilor pro-ruse ale interpretului, dar și după ce au fost analizate alte aspecte de securitate. Ministrul nu a precizat despre ce este vorba sau dacă, în afară de trupă, la Chișinău s-a aflat sau nu și Bregović.

Într-un email trimis în exclusivitate Europei Libere, managerul artistului a mai spus că interdicția de a intra pe teritoriul R. Moldova nu ar avea legătură nici cu Goran Bregovic, nici cu trupa lui, „ci mai degrabă este un fel de politică oficială a Republicii Moldova”.

Președintele sîrb Aleksandar Vučić descriind drept „ciudate” motivele pentru care lui Bregović și trupei sale li s-au interzis accesul în R. Moldova.

Vorbindu-le jurnaliștilor în marginea unui summit la Atena, la care a participat și președinta Maia Sandu, Vučić a precizat că nu a abordat chestiunea cu omoloaga sa moldoveană, dar a sugerat că imaginea de pro-rus a lui Bregović ar fi rodul unui „gen de prostie care vine de pe rețelele de socializare”.

Ministrul de Externe al Serbiei, Ivica Dačić, a cerut explicații autorităților moldovene. Ministerul de Externe de la Chișinău a spus Europei Libere că a primit solicitarea, dar că nu poate face public răspunsul pe care l-a dat în „corespondența diplomatică” cu Belgradul.

Va mai veni sau nu Bregović la evenimentul din 4 octombrie planificat la Chișinău

Managerul lui Bregović a spus că rămîne incert un concert planificat de vedetă la Chișinău, în luna octombrie. „Este o chestiune care se va tranșa în viitor”, a spus Adis Gojak.

Bregović urma să țină un concert în R. Moldova în luna mai, dar a fost amînat și este planificat acum pentru 4 octombrie, la Arena Chișinău. Organizatorii moldoveni ai evenimentului au spus că iau în calcul și probabilitatea că Bregović nu o să poată veni nici atunci.

Managerul artistului crede că autoritățile moldovene aplică un „tratament special” cetățenilor Serbiei și altor țări care nu au impus Rusiei sancțiuni în legătură cu Ucraina. „Pot să spun numai că Goran Bregović nu a fost pe aeroport și de aceea nu a fost expulzat”, a declarat Gojak Europei Libere.

În timp ce nu se știe ce se va întîmpla cu spectacolele lui Bregović în R. Moldova, în România acesta are planificate două concerte: la început de septembrie și la început de octombrie.

2
0
1
3
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?