În program: A. Borodin – Dansurile polovțiene din opera „Cneazul Igor”, M. Musorgski – „O noapte pe muntele pleșuv” și S. Rahmaninov – Concertul pentru pian și orchestră nr.4, op.40 în sol minor. Solist – Vitali Gavrouc (pian).
”Orchestra simfonică națională al Teleradio Moldova (TRM) în permanență organizează diferite concerte, cu genuri diferite, compozitori ale multor școli de compoziție și într-adevăr aceste concerte în cadrul abonamentului ”Prietenii muzicii” care se desfășoară nu doar în studioul radioului, dar și în sălile orașului Chișinău, dar și în alte oreșe din țară precum: Bălți, Cahul, Orhei ș.a sînt foarte importante. Aceste abonamente sînt semnificative pentru că aici noi simțim că avem publicul nostru, avem oamenii care sînt îndrăgostiți de muzica clasică, de muzica romantică, de muzica contemporană care se scrie astăzi. Astăzi am avut un spectacol deosebit, pentru că am ales școala de compoziție rusă din sec. XIX pe care eu îl consider cel mai interesant secol în dezvoltarea culturii ruse și este suficient să numim numele acelor compozitori care au adus un important aport pentru muzica clasică. Astăzi, am avut un interpret extraordinar, Vitalie Gavruc, care este absolvent al conservatorului ”Piotr Ilici Ceaikovski” din Moscova, el astăzi este deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Acest concert, nr4, al lui Serghei Vasilievici Rahmaninov, trebuie să aibă un interpret pe măsură și iată am găsit interpretul care într-adevăr îl cîntă superb. El este un muzician foarte bun, un muzician care poate să înconjoare lumea cu multe concerte din literatura mondială, dar acest concert nr. 4 el îl cîntă fantastic. Am avut o satisfacție lucrînd cu dumnealui această ultimă săptămînă și cu orchestra care a fost foarte entuziasmată. Acum, ne pregătim de alte concerte, de alte înregistrări care îmbogățesc fondul de aur al TRM și lucru nostru nu se oprește aici. Muzica ne îmbogățește, ne face să gîndim, ea este cea care ne curăță, ne alătură de tot ce este mai frumos în lume”, a declarat maestrul Gheorghe Mustea.
Potrivit pianistrului, Iurie Mahovici, concertul în cadrul radioabonamentului „Prietenii muzicii” este o declarație îndrăzneață că valorile eterne vor rămîne mereu, indiferent de ceea ce se întîmplă peste tot
”Totul constă în faptul că Orchestra Teleradio-Moldova, sub conducerea lui Mustea, este deja un brand. Adică toți sînt pregătiți din timp pentru o muzică foarte calitativă. Iar concertul de astăzi, după structura programului său, nu este doar unul neobișnuit. Dar este o declarație îndrăzneață că valorile eterne vor rămîne mereu, indiferent de ceea ce se întîmplă peste tot. Aceste lucrări simfonice sînt printre cele mai frumoase din muzica mondială în general, iar Concertul al 4-lea al lui Rahmaninov este o operă de artă care nu are egal.
Adică, cînd învățam la conservator, ni se spunea că este o lucrare din perioada de emigrare a lui Rahmaninov, a dorului de patrie, a decadenței, ceva de genul acesta. Dar timpul a arătat că este vorba despre cu totul altceva. Adică este vorba despre o profunzime și o conștientizare a omului, a rolului său, a mediului înconjurător. Este genial - de la prima pînă la ultima notă. Și sîntem foarte bucuroși că avem ocazia să-l ascultăm live, pentru că nu toate orchestrele pot face acest lucru. Căci cîntecele ruse de o asemenea amploare, cum ar fi „Половецкие пляски” sau „Ночь на Лысой горе”, trebuie totuși să poți să le cînți, pentru că multe orchestre occidentale le interpretează în felul lor. Adică, noi, cei care am fost educați în spiritul școlii clasice ruse, cîntăm totul foarte sentimental, foarte emoțional, și de aceea, desigur, probabil că nu există o abordare mai bună a interpretării decît aceasta. Și sîntem foarte bucuroși că există astfel de muzicieni, și Vitalie Gavruc. Îl cunoaștem din primele clase și îi urmărim evoluția și modul în care se dezvoltă. Și sîntem foarte bucuroși. Poate că ne-am dori ca el să revină mai mult în țara noastră pentru proiectele sale de creație. Dar faptul că acum este aici și că își găsește timp printre ocupațiile sale de bază....”, a spus Mahovici.
În completarea celor spuse mai sus, pianistrul, Anatolie Lapicus, a menționat că pe scenă au urcat artiști care știu cum să topească inimile spectatorilor.
”Aș adăuga că este foarte plăcut faptul că, alături de tînărul muzician și pianist talentat și înzestrat Vitalii Gavruc, tînăra generație, am putea spune așa, de pianiști și muzicieni moldoveni, în țara noastră avem dirijori absolut minunați și uimitori, cum ar fi Gheorghe Ivanovici Mustea. Este acea școală veche, acea gardă care ține standardele profesionale la un asemenea nivel, deține o orchestră atît de bună. Pentru că o orchestră sună bine atunci cînd are un dirijor bun. Același lucru îl pot spune și despre Capela Corală Doina, care s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Pur și simplu e de nerecunoscut, grație Ilonei Stepan, care i-a dat viață, una nouă, proaspătă, a adăugat voci tinere, și aceasta răsună puternic, suculent. Am văzut cîteva scene astăzi, stăteam și mi s-a făcut pielea de găină, știți. Este o mare plăcere, orchestra, corul. Vreau să spun, iată concertul care mi-a adus o mare plăcere. Muzicieni minunați! Căci, în ciuda a orice, în ciuda a ceea ce se întîmplă în această lume nebună, în ciuda dezordinii și a catastrofelor care au loc, încă mai există astfel de oameni care aduc geniul veșnic și bun. Cei care știu cum să topească inimile oamenilor, să adauge emoții pozitive și să spere că lucrurile pozitive sînt încă posibile”,a spus Lapicus.
Cel care a dat viață Concertului al 4-lea al lui Rahmaninov, Vitalie Gavruc, a spus că speră că astfel de concerte să mai fie organizate și în viitor, iar el va depune tot efortul pentru a mai participa la ele.
”Eu mă bucur mult că am reușit să revin cu un proiect mare. În cariera mea am avut destul de multe concerte de acest gen și am acceptat cu mare drag invitația maestrului Mustea ca să facem ceva împreună. Discutam de vreo doi ani și nu am avut timpul suficient și acum am zis de ce nu, hai să încerc și chiar mă bucur mult pentru că este foarte complicat, este un proces complex cu multă dăruire de sine. Este foarte complicat printre toate activitățile de zi cu zi, să găsești timpul necesar, dar cred că un pic mi-a reușit. Acest an pentru mine este foarte special pentru că în afară de acest concert vor mai urma încă două proiecte cu orchestra în Iulie și Septembrie și deja încep să simt acest gust al concertelor. Sper să meargă bine, voi dedica toată stăruința ca să iasă bine. Cred că este important ca fiecare care a învățat ceva, să nu lase arta, să persevereze și să arate publicului ce are, pentru că oamenii au foarte mare nevoie de artă. Arta dă multe răspunsuri la care ne gîndim mult și nu le găsim. Am vrut și eu să descopăr în această muzică ceea ce mă copleșește pe mine. Am studiat multe materiale, dar și am ascultat multe audieri, interpretări și prin interpretarea de azi mi-am găsit și eu drumul către Rahmaninov și cred că am reușit să transmit și publicului ceea ce am vrut eu să spun prin această lucrarea. Sînt copleșit de emoții, iar publicul a apreciat interpretarea mea. După oricare concert încerc să fac și un lucru asupra nereușitelor, dar în mare parte eu sînt mulțumit de rezultat, de munca depusă și vreau să muncesc și mai mult în continuare”, a spus interpretul.
Adăuga comentariu