X 
Arşiţa stiri: 184
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1455

Fost ministru al educației, despre libertatea elevilor de a-și alege disciplinele

30 mai. 05:51   Societate
5757 1

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a făcut recent o declarație pentru Noi.md cu privire la inițiativa de a oferi elevilor din clasele liceale libertatea de a-și alege disciplinele pe care doresc să le învețe.

Popovici subliniat atît riscurile, cît și oportunitățile asociate acestei măsuri. Printre oportunitățile evidente se numără stimularea interesului și implicarea elevilor în procesul de învățare.

„Prin oferirea posibilității de a-și alege cursurile, elevii ar putea să studieze subiecte care îi pasionează și îi motivează, ceea ce ar putea conduce la performanțe academice mai bune și la dezvoltarea unei pasiuni pentru învățare pe termen lung. De asemenea, această flexibilitate ar putea să îi ajute pe elevi să-și exploreze mai bine interesele, încrederea în sine și să-și descopere talentele și pasiunile, pregătindu-i pentru o lume în continuă schimbare și provocare.”

Cu toate acestea, Corneliu Popovici a avertizat că libertatea de a alege ar putea aduce și riscuri semnificative. Unul dintre acestea ar putea fi creșterea disparităților între elevi în ceea ce privește nivelul de educație.

„Există riscul ca unii elevi să aleagă doar cursuri considerate ușoare sau populare, neglijînd subiecte importante sau dificile, ceea ce ar putea să ducă la lacune în cunoștințe și la lipsa unei pregătiri adecvate pentru anumite domenii. Libertatea de alegere ar putea să-i priveze pe unii elevi de o bază solidă în domenii fundamentale, cum ar fi matematica sau limbile străine moderne, care sînt esențiale pentru succesul în învățămîntul superior sau în carieră.”, crede fostul ministru.


El a subliniat că implementarea unei astfel de inițiative ar necesita resurse considerabile din punct de vedere logistic și financiar, inclusiv formare suplimentară pentru profesori și dezvoltarea unor programe educaționale flexibile și de calitate.

„Pentru a maximiza oportunitățile și a minimiza riscurile, implementarea acestei inițiative ar trebui să fie bine planificată și gestionată pentru a asigura că toți elevii au acces la resursele și îndrumarea necesare pentru a-și realiza potențialul. De asemenea, ar trebui să fie disponibile resurse adecvate și sprijin pentru a susține profesorii în această tranziție către un sistem educațional mai flexibil și mai adaptat nevoilor și aspirațiilor individuale ale elevilor.”

Noi.md amintește, începînd cu septembrie 2025, elevii din clasele liceale ar putea avea libertatea să-și aleagă volumul lecțiilor pe care le frecventează la o materie sau alta, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, menționînd că se pregătește un astfel de plan cadru de alternativă.

17
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав