X 
Arşiţa stiri: 176
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

Festivalului de muzică clasică „DescOperă” inaugurat la Orheiul Vechi

22 iun. 12:45   Societate
3327 0

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a inaugurat ieri seară, la Orheiul Vechi, cea de-a șaptea ediție a Festivalului de muzică clasică „DescOperă - Open Air Classical Music Festival”.

La eveniment au fost prezenți Președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și spicherul Igor Grosu, dar și Federico Mollicone, președintele Comisiei cultură educație tineret și sport din Parlamentul Italiei, și reprezentați ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău.

Sergiu Prodan a salutat spectatorii - frumoși și generoși, ca de fiecare dată - și, în aplauzele lor, a înmînat Diplomele Ministerului Culturii pentru oamenii care au stat la baza acestui festival, devenit carte de vizită a țării noastre. Ministrul le-a mulțumit pentru ideea datorită căreia, azi, avem un eveniment unic în Europa, care contribuie și la integrarea culturală în UE.

„Ieri, această conexiune simbolică a fost completată și de faptul că, în dimineața zilei, Președintă Maia Sandu a semnat decretul privind inițierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană - un moment istoric și mult-așteptat, care ne aduce mai aproape de realizarea visului european. Dar pentru că, așa cum se întîmplă mai mereu în viața, veștile bune le succed pe cele triste, înainte de spectacol am ținut un minut de reculegere în memoria lui Spiridon Vangheli, scriitorul cu care au crescut mii de copii din Moldova și care ne-a părăsit în după-amiaza de 21 iunie”, a menționat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Și muzica ce a răsunat ieri seară peste stîncile de la Butuceni a fost, în egală măsură, bucurie, și omagiu, într-o ediție „DescOperă” dedicată unei țari europene cu tradiții culturale și muzicale inegalabile. Mai exact, lui Giacomo Puccini, în anul în care întreaga lume celebrează Centenarul marelui compozitor italian.


Ministrul Culturii a mulțumit pentru „Arii eterne” soliștilor de la Opera din Roma, care au cîntat în premieră în Moldova, acompaniați de Orchestra de la Teatrul National de Opera si Balet Maria Biesu, dirijată de maestrul Carlo Donadio. Totodată, el a invitat publicul să vină și la celelalte spectacole din festival - sîmbătă, la „Tosca”, adusă de Opera Națională București, iar mîine - „La bohème”, în versiunea Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. De asemenea, oficialul a mulțumit pentru sprijin partenerilor, dar și tuturor celor care, din culise sau din scenă, au făcut, din nou, posibil miracolul „DescOperă”.

0
0
1
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав