Coronavirus stiri: 8126
Obiectiv european stiri: 322
Criza energetică stiri: 903

Explicațiile cerute de la Guvern în dosarul Stoianoglo, publice: "CEDO vrea să afle dacă reținerea a fost justificată"

28 iun. 12:00   Societate
1986

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publice solicitările de explicații din partea Guvernului Republicii Moldova privind cazul procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo.

Potrivit avocatului Victor Munteanu, CEDO nu a fost convinsă că probele din dosarul penal, care au stat la baza reținerii și menținerii în arest la domiciliu a lui Stoianoglo, au fost suficiente pentru a convinge un observator obiectiv că el ar fi comis pretinsele acțiuni pentru care i-au fost pornite dosare penale.

De asemenea, Curtea Europeană a cerut Guvernului să explice de ce autoritățile i-au interzis lui Alexandru Stoianoglo să participe la întruniri publice și să comunice cu presa pe durata procedurilor penale în privința sa.

Totodată, autoritățile Republicii Moldova urmează să dea explicații dacă reținerea și arestul la domiciliu a lui Alexandru Stoianoglo au fost justificate de faptul că acesta a refuzat în mod repetat să își folosească funcția de procuror general pentru a iniția dosare penale împotriva diferitor membri ai opoziției.

De asemenea, CEDO a solicitat Guvernului justificarea faptului suspendării lui Stoianoglo din funcția de procuror general și îngrădirea accesului la instanțele naționale pentru a contesta această măsură.


„Curtea nu doar că a solicitat Guvernului să se justifice pentru persecutarea politică a lui Alexandru Stoianoglo, dar și i-a oferit posibilitatea să încerce să repare abuzurile comise în privința lui prin inițierea procedurii de reglementare amiabilă pentru a nu se ajunge la o eventuală condamnare a Republicii Moldova și la plata prejudiciilor din banii cetățenilor”, menționează avocatul Victor Munteanu.

Șeful suspendat al Procuraturii Generale, Alexandru Stoianoglo, s-a plîns la CEDO la începutul acestui an, considerînd ilegale acțiunile de urmărire penală pe numele său.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав