Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Expert: Rezolvarea problemei copiilor străzii de la Chișinău necesită o abordare complexă

21 iun. 2021,, 10:17   Societate
1903 1

Un expert în domeniul protecției drepturilor omului a vorbit cum pot fi socializați copiii vagabonzi și ce abordarea ar fi cea mai eficientă în această problemă.

Organele de drept și tutelă de la Chișinău au încercat în repetate rînduri să rezolve problema socializării copiilor străzii: unii dintre ei au fost reeducați, alții au fugit din nou în stradă. Declarația a fost făcută de Tatiana Fomina, expert în domeniul protecției drepturilor omului și reprezentant al Centrului Internațional La Strada, în studioul Sputnik Moldova.

Experta consideră că pentru reeducarea copiilor străzii este nevoie de o rețea de servicii dezvoltată, care aproape că nu funcționează în Moldova. Un astfel de copil poate fi găsit și adus undeva de mînuță, dar după aceea, de regulă, el revine la un stil de viață asocial. Psihologii spun că abilitatea „comportamentului liber” este responsabilă pentru socializarea copiilor străzii.

„Un sistem dezvoltat de servicii va putea identifica copiii străzii într-un stadiu incipient. Pentru aceasta, statul ar trebui să preia finanțarea muncii grele a organizațiilor publice”, crede expertul.

Fomina spune că problema copiilor vagabonzi din Moldova ar putea fi rezolvată prin cooperarea diferitelor structuri, deoarece un minister nu va face față acestui lucru. Este necesar să se unească eforturile: poliția trebuie să raporteze copiii străzii furnizorilor de servicii și aici este important ca cadrele birocratice și instituționale să nu împiedice această activitate.


„Este dificil să treci prin obstacolul creat de relațiile publice. Copiii vagabonzi necesită o abordare integrată, cu implicarea organizațiilor publice și internaționale. Un număr de politicieni din Moldova, precum și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, înțeleg această problemă”, spune expertul.

Sîntem obișnuiți, a concluzionat Fomina, cu un sistem rigid de control centralizat, atunci cînd echipa este delegată de guvern. Nu există o înțelegere cine coordonează interacțiunea atunci cînd cu copiii străzii au de a face ofițerii de poliție, asistenții sociali, medicii și profesorii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?