Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Tendințe îngrijorătoare, identificate de Linia Fierbinte a Centrului Internațional La Strada

12 apr. 2021,, 17:41   Societate
924 0

Cetățeni moldoveni din diferite categorii sociale sînt antrenați în migrația internațională a muncii.

Dacă pînă acum 5-6 ani tendința de a emigra în scop de muncă era observată în special în zonele rurale, astăzi observăm o creștere numărul persoanelor cu domiciliul în Chișinău sau în alte orașe, care intenționează să plece la muncă peste hotare. Această tendință vorbește despre starea generală gravă din toate domeniile economice ale Republicii Moldova.

Datele colectate de specialiștii de la Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777 a Centrului Internațional La Strada arată că, la moment, migrează în masă populația activă, aptă de muncă. Peste 64% sînt persoane cu vîrsta cuprinsă între 27 și 40 de ani. Fiecare al patrulea cetățean interesat de un loc de muncă în afara țării are peste 41 ani, iar tinerilor (18-26) le revin 10 % din categoria migranților moldoveni.

Aceeași sursă descrie noi forme de înșelăciune și exploatare prin muncă a moldovenilor, mult mai camuflată.

La prima etapă, intermediarul, persoana care propune oferta de muncă, comunică doar pe Viber sau la telefon, cu promisiunea de a oferi mai multe informații în oficiu. Iar în momentul cînd ajunge în oficiul intermediarilor, cetățeanul, în grabă și fără a avea timp să studieze toate detaliile, din motiv că „arde oferta”, semnează sub presiune un contract de mediere cu compania.


„Nu vă grăbiți să semnați aceste contracte! Cetățenii noștri de multe ori se împovărează deja cu anumite datorii care le vor fi reținute ulterior din salariu, la fel, fără a fi specificate suma exactă și destinația plăților. Iar din acuta necesitate de a putea oferi măcar un minim existențial familiilor, cetățenii noștri nu pun întrebări despre contractul de muncă care „va fi semnat acolo, pe loc”, nici despre viza de muncă sau alte detalii importante”, spun specialiștii de la Linia Fierbinte.

Tendințe îngrijorătoare, identificate de Linia Fierbinte:

  • Marea majoritate (77%!) dintre apelanți pleacă la muncă peste hotare fără a avea semnat un contract de muncă.
  • Cel mai grav este faptul că apelanții nici nu conștientizează pe deplin riscurile cărora se supun.
  • Mai bine de 65% dintre apelanți au spus că pleacă la muncă în baza pașaportului moldovenesc (biometric).
  • 64 % dintre apelanți, în general, nu cunoșteau nimic despre necesitatea unei vize de muncă în momentul apelului, întrucît informația primită de la intermediar era incompletă.
  • 4% dintre apelanți ne-au vorbit despre un indiciu foarte dubios: compania intermediară le-ar fi promis că viza de muncă li se va deschide peste 3 luni, dacă vor dori să rămînă în țara de destinație.
  • Fiecare al patrulea apelant ne informează că li se solicită deținerea dublei cetățenii.

Dacă ați găsit o ofertă de muncă peste hotare cu un salariu generos și sînteți tentat să plecați, asigurați-vă că v-ați documentat suficient, vă cunoașteți drepturile şi aveți o ofertă legală.

Și dacă se află deja în impas departe de țară, sîntem la datorie 7 zile din 7, de la 8.00 la 20.00 să-i ajutăm dacă ne apelează 0 800 77777 (apel gratuit din RM), +373 22 23 33 09 (apel de peste hotare) sau pe migratiesigura.md”, notează Natalia Cechina, manageră a Liniei Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic .

Campania se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a RM, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea în Moldova, în cadrul proiectului „Sporirea accesibilităţii grupului de risc la informaţie despre migraţie sigură şi pericolul traficului de fiinţe umane”, cu suportul financiar al Ambasadei SUA la Chişinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?