X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Expert: "În 90 la sută dintre condamnările la CEDO, problema este în aplicarea defecutoasă a legii"

29 oct. 2023,, 11:00   Societate
2461 0

În cei 26 de ani, de cînd Republica Moldova a devenit parte la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, țara noastră a fost obligată să plătească despăgubiri în valoare de peste 22 de milioane de euro.

CEDO a pronunțat 590 de hotărîri. Cele mai des încălcate drepturi în Republica Moldova vizează accesul la un proces echitabil, interzicerea torturii și dreptul la libertate și siguranță, transmite Noi.md cu referire la moldova1.md.

„În 90 la sută din hotărîrile Curții evindențiem că problema nu este în Legislație, dar este în modul defectuos de aplicare și implementarea acesteia. Aici ne referim la judecători, procurori și ofițeri de urmărire penală. Din păcate, ei o fac în mod precar sau uneori cu încălcarea vădită a prevederilor legii. Alte 5-10 procente sunt probleme ce țin de legislație - lipsa de previzibilitate sau invers contradictorialitatea acestor prevederi naționale cu standardele Curții”, menționează Daniel Goinic, directorul Programului drepturile Omului, CRJM.

Legea Republicii Moldova prevede acțiune în regres, așa cum se numește procedura de sancționare disciplinară a vinovaților pentru condamnările la CEDO, însă aceasta este rar aplicată de Guvernul Republicii Moldova, susține Vadim Vieru, avocat Promo-LEX.

„Este și aspectul de acțiune în regres, persoanele care se fac vinovate de condamnarea Republicii Moldova la CEDO să fie trase la răspundere civilă în sensul să recupereze prejudiciile care au fost achitate de Republica Moldova ca rezultat al condamnării la CEDO, iar aceasta a fost cauzată de lipsa de profesionalism ale acestor persoane”, a adăugat avocatul.


Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru spune că autoritățile sînt hotărîte să aplice acțiunea în regres.

„Avem o listă de cîteva acțiuni pentru a înainta acțiunile de regres prin intermediul agentului guvernamental și către instituțiile relevante din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, a Procuraturii pentru a se lua măsuri pentru a verifica sub aspect disciplinar și sub alte măsuri constatate”, afirmă ministra Justiției.

Numărul încălcărilor dreptului la un proces echitabil este urmat de arestările nemotivate sau contrare legii și aplicarea torturii, inclusiv condițiile proaste de detenție, cărora le revin 180 de încălcări și respectiv 105 de violări ale drepturilor omului. „Problema cea mai mare și sistemică a Republicii Moldova este Penitenciarul nr.13, aici din Chișinău, care de fapt, trebuie demolat. Noi am calculat că doar pe condiții proaste de detenție și doar în Penitenciarul nr.13, Republica Moldova a achitat peste 400 de mii de euro”, subliniază reprezentantul CRJM Daniel Goinic.

„Situația din domeniul penitenciar este o problemă moștenită din perioada sovietică. Evident că statul preferă să investească în alte domenii, reieșind din capacitățile bugetare decît în penitenciare. Cu toate acestea, în penitenciare sunt oameni care trebuie să beneficieze de demnitate și onoare, chiar dacă sunt condamnați pentru comiterea unei infracțiuni”, menționează juristul Promo-LEX Vadim Vieru.

Lista încălcărilor constatate de CEDO nu se reduce doar la neasigurarea unui proces echitabil sau la arestări nemotivate.

Potrivit Centrului de Resurse Juridice din Republica Moldova, printre cele mai încălcate drepturi se numără cel la libertate și siguranță, cu o cotă de aproape 15 la sută. Acesta este urmat de dreptul la respectarea vieții private și de familie care reprezintă peste 6 procente din totalul încălcărilor, iar încălcarea dreptului la viață constituie aproape 3%.

7
0
1
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?