X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

CEDO pune punct în dosarul Stoianoglo: Cum apreciază deputații hotărîrea instanței

27 oct. 2023,, 11:18 (reactualizat 29 oct. 2023,, 06:00)   Politică
9994 1

La doi ani de la înlăturarea din funcția de procuror general, Alexandr Stoianoglo a revenit în atenția opiniei pubice, după ce, în această săptămînă, Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat cîștigă de cauză în litigiul inițiat împotriva statului.

Curtea a constatat încălcarea dreptului de acces la o instanță, în condițiile în care fostul procuror a fost în imposibilitatea de a contesta suspendarea sa din funcție, fiind cercetat într-un dosar penal. Decizia CEDO a întărit convingerile unor analiști că în acest caz s-a încălcat intenționat legea și că cineva trebuie să-și asume responsabilitatea pentru această eroare, taxată de instanța europeană.

O unitate a pozițiilor pe acest subiect nu există nici la Parlament.

Reprezentanții guvernării afirmă că decizia CEDO constată o problemă de procedură și nu aruncă nicio umbră de îndoială asupra învinuirilor care i se aduc fostului procuror. Fruntașii PAS spun că pe perioada mandatului lui Stoianoglo, lucrurile la Procuratura Generală au stagnat continuu.

Opoziția, pe de altă parte, salută faptul că fostul procuror-șef și-a găsit într-un final dreptate la CEDO. Deputații BCS au avertizat că statul va trebui să suporte acum nu doar consecințele financiare ale acestei hotărîri, dar și cele de imagine, care ar putea lovi în guvernare.


Detalii în reportaj.

84
2
2
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?