Transnistria stiri: 1448
Preşedintele stiri: 4073

Expert: Eu pledez pentru a fi calmi și raționali

29 apr. 2022,, 22:53   Societate
2848 0

Republica Moldova nu se poate implica în războiul ruso-ucrainean, doar dacă este atacată direct și trebuie să riposteze, cu puținele mijloace pe care le are.

Totodată, în privința regiunii transnistrene, lucrurile stau altfel. Pe de o parte, elitele de acolo au interesele lor de afaceri, de îmbogățire, respectiv, nu ar fi interesate de destabilizarea situație. Pe de altă parte, această regiune este controlată de Federația Rusă, inclusiv militar, financiar, iar „cine plătește, acela arvonește”, a menționat Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, la dezbaterea publică la tema „Situația reală și reacția utilă a societății moldovenești la provocările din jurul regiunii transnistrene”, organizată de Agenția de presă IPN.

Transnistria reprezintă o vulnerabilitate pentru securitatea Ucrainei, de aceea, pe de o parte, pentru Ucraina este necesar să mențină o parte a forțelor sale pe care le-ar putea concentra față în față cu cele ale Rusiei în Donbas și în sud, dar nu poate face acest lucru. Pe de altă parte, din aceleași motive, Ucraina nu are interes pentru deschiderea celui de la doilea front în Transnistria”, a spus expertul permanent al proiectului.

El califică drept valabilă și explicația pe care o dau oficialitățile moldovenești incidentelor recente produse în Transnistria. „Sînt de acord că autoritățile din Republica Moldova, în această situație, fiind foarte atente să nu provoace nici reacții ostile ale Moscovei, și, Doamne ferește, să nu dăuneze Ucrainei, a mers pe varianta conflictului intern din Transnistria și acest lucru nu poate fi ignorat. Nu trebuie să uităm că în Transnistria avem un regim autoritar”, a subliniat expertul permanent al proiectului.

„Eu pledez pentru a fi calmi, raționali, dar trebuie să fim realiști că în Republica Moldova există foarte multe vulnerabilități și aceste vulnerabilități au fost menținute pentru noi prin propagandă și ideologie. ”, a conchis Igor Boțan.

Dezbaterea publică la tema „Situația reală și reacția utilă a societății moldovenești la provocările din jurul regiunii transnistrene” este ediția a 241-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfășurat de Agenția de presă IPN, cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?