Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova și președinte al Partidului Socialiștilor, a declarat acest lucru în cadrul unei intervenții la Beijing, la unul dintre panelurile de discuții ale conferinței organizate astăzi în China pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a proclamării celor Cinci Principii ale Coexistenței Pașnice.
El a reamintit că, la 24 februarie 2023, Ministerul chinez de Externe a publicat un document intitulat "Poziția Chinei privind soluționarea politică a crizei ucrainene" sau "Planul de pace al Chinei".
Punctul principal al acestui plan este încetarea imediată a ostilităților și începerea negocierilor de pace.
"Planul de pace al Chinei" se bazează, de asemenea, pe respectarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a tuturor țărilor din lume fără excepție, pe prioritatea dreptului internațional fără standarde duble și pe respingerea mentalității "războiului rece".
El și-a exprimat încrederea că noua ordine mondială se va baza pe principiile justiției, respectului și respectării normelor de drept internațional, ținînd cont de interesele nu doar ale "jucătorilor globali", ci și ale tuturor statelor membre ONU, mari și mici, cum ar fi Republica Moldova.
"Marele înțelept chinez Lao Zi a spus cîndva o frază plină de profunzime filosofică și politică: "O mare Putere ar trebui să fie ca o cîmpie, spre care curg toate rîurile". Și cred că în această veche înțelepciune chineză se află soluția pentru respect și înțelegere între națiuni în politica globală a vremurilor noastre. Această expresie a lui Lao Zi se aplică și ONU și altor mari actori mondiali. Ei nu ar trebui să fie aroganți, ci modești și prietenoși, atrăgînd "rîurile curgătoare" și unind toate țările lumii prin aceste calități. Și mă bucur să văd că această înțelepciune este pusă în practică aici, în China", a subliniat fostul președinte moldovean.
Adăuga comentariu