Transnistria stiri: 1448
Preşedintele stiri: 4073

Alexandru Muravschi: După încetarea conflictului din Ucraina, Moldova ar putea avea parte de diferite scenarii

28 iun. 16:15   Politică
4069 0

În analiza scenariilor, este posibil să presupunem că situația din interiorul Ucrainei se poate schimba radical.

Acest lucru a fost declarat de fostul viceprim-ministru și ex-ministru al Economiei al Republicii Moldova, în prezent expert independent, Alexandru Muravschi, în cadrul emisiunii "По фактам". Expertul a sugerat că după încheierea conflictului militar ruso-ucrainean, Moldova ar putea avea parte de diferite scenarii.

"Mai devreme sau mai tîrziu acțiunile militare se vor încheia, va exista o situație de acord și conflictul militar va înceta. Ucraina va începe să se schimbe, puterea se va schimba și va veni o putere mai calmă față de Federația Rusă și capabilă să aibă o conversație cu aceasta. Atunci europenii vor începe să privească Ucraina altfel. Și atunci se va pune întrebarea: să abandonăm Moldova, pentru că Ucraina s-a schimbat, sau să luăm măcar o mică bucată și să vedem ce se va întîmpla cu Ucraina. Teoretic, această opțiune este posibilă", a spus Muravschi.

El a menționat că acest scenariu ar putea influența deciziile strategice ale Uniunii Europene cu privire la Moldova. Potrivit lui Muravschi, UE și-ar putea revizui politica în funcție de schimbările situației politice din Ucraina și de relațiile acesteia cu Rusia. Acest lucru, la rîndul său, ar putea pune Moldova într-o poziție incertă.

"Și ce se va întîmpla în interiorul Moldovei? Dacă în urma alegerilor nu prezidențiale, ci parlamentare din 2025, situația politică din Moldova începe să se schimbe, europenii nu sînt atît de obraznici încît să spună în a doua zi după alegeri: "Gata, nu mai vorbim cu acest guvern". Nu, există alte mecanisme, o abordare pentru a îndeplini cerințele, pentru a prezenta noi condiții. Aici nu va exista un refuz direct, dar poate dura 30 de ani, așa cum s-a întîmplat cu Turcia", a spus Muravschi.

46
3
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?