X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1124

Echinocţiul de toamnă 2022 începe pe 23 septembrie

23 sep. 11:15   Societate
1059 0

Vineri, 23 septembrie, are loc echinocţiul de toamnă al anului 2022, debutul acestui anotimp din punct de vedere astronomic, moment din care ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, pînă la solstiţiul de iarnă, marcat pe 22 decembrie.

În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie, este momentul echinocţiului de toamnă, cînd longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. Echinocțiul de toamnă 2022 este marcat pe 23 septembrie la ora 4:04, ora R. Moldova. Începînd cu această dată, zilele vor fi din ce în ce mai scurte, iar nopțile mai lungi.

Singurele excepţii sînt întîlnite în regiunile polar

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi "punct autumnal", se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pămîntului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecînd din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. Aflîndu-se deci la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor.

Singurele excepţii sînt întîlnite în regiunile polare: în zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud Soarele se ivește de deasupra orizontului, timp de şase luni, pînă la momentul echinocţiului de primăvară. În emisfera sudică a Pămîntului, data de 23 septembrie marchează începutul primăverii.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав