Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Dumitru Țurcan: ”Soluțiile nu trebuie căutate în afară, dar în țara ta”

3 mar. 18:00   Societate
2593 0

Republica Moldova are un viitor frumos, doar că soluțiile la probleme țării trebuie să fie căutate nu în afară dar în interiorul țării.

De această părere este Dumitru Țurcan, un tînăr care după 20 de ani de trai în Italia a revenit să își construiască viitorul acasă.

”Soluțiile nu sînt ca în afară. Probleme diferite necesită soluții diferite. Eu oriunde merg în țară, merg să cumpăr o carte din librărie, iar din o sută de cărți, 90 sînt cărți americane care ne învață cum să devenim milionari la New York. Da, dar noi nu sîntem la New York, sîntem în Republica Moldova! Soluția la problemele economice din țara noastră, soluția pentru o viață mai bună trebuie să o găsim pe acest teritoriu. Italienii după război la fel au avut foame și o foame mult mai grea decît în Republica Moldova. Ei au avut 30-40 de ani de foame, iar soluția lor a fost unitatea. Dacă un moldovean crede că eu mă trezesc dimineața, merg la muncă, lucrez, revin acasă și așa îmi voi construi o viață ca în Europa, atunci să știți că acest lucru nu este posibil. În Italia, în tot centrul și sudul țării, persoanele s-au auto-organizat. Dacă niște persoane trăiesc într-un sătuc, ca în cazul Republicii Moldova, atunci cumătrul, verișorul, fratele, trebuie să se unească și să cumpăre o bucată de pămînt și să o lucreze împreună. Pentru aceasta este nevoie de unitate și acest lucru nu este imposibil. Eu cunosc oameni care au case și mașini foarte scumpe, pe cînd pămînturile arabile sînt aproape gratis. Buneii noștri, străbunii noștri s-au luptat pentru el, sînt țări în care oamenii pentru un metru de pămînt mor și nu pleacă. Asta înseamnă că dacă vrei să trăiești bine în țara ta nu trebuie să te uiți la exemplele din America, Italia sau Germania. Trebuie să te gîndești cum îți poți construi viitorul aici, cum este cultura de aici. Moldovenii vorbesc mereu de rău de cumătrism, dar de ce să nu pui în valoare partea bună a acestui aspect. Fă unitate cu persoane cumsecade, fă o comunitate, o asociație. Este nevoie de unitate ca să rezolvi problemele economice și acest lucru este normal pentru mine, însă eu nu văd în Moldova așa ceva. Aici eu văd persoane care cred că singuri le vor reuși pe toate, așa și vorbesc - eu am făcut, eu o să realizez, eu, eu, eu... Nu! Comunitatea este soluția la tot, la sigurătate, la problemele economice, la orice”, a spun Dumitru în cadrul rubricii ”Moldovenii care scriu istoria”.

Totodată, tînărul este convins să Republica Moldova are viitor.

”Eu cred că Moldova are viitor, dar nu cel pe care și-l imaginează oamenii. Poate că ei își imaginează că o să ne întoarcem cu toții la sate și va fi cum era odată, vom fi 4 milioane de locuitori, însă eu nu cred că va fi așa. Cred că vor fi multe și multe schimbări. Eu am rămas uimit cînd m-am întors în Moldova și am văzut că într-un magazin lucrează băieți indieni. Ei vorbesc în limba engleză și spun sus și tare că Republica Moldova este cea mai frumoasă țară din lume. Iată așa o energie ar trebui să existe în Republica Moldova, căci de multe ori percepția schimbă realitatea. Dacă eu acum mă uit la o masă sau la un scaun și mă simt bine, atunci pentru mine această masă va fi cea mai frumoasă din lume și totul va fi perfect. Dar dacă eu m-am trezit indispus, atunci această masă va fi cea mai urîtă din lume. Percepția noastră schimbă mult modul în care noi vedem această țară și cum va fi ea în viitor. Deci, eu văd că Republica Moldova are un viitor, dar cu multe schimbări. Cred că o parte din diasporă o să revină acasă, circa 25 la sută, poate mai mult. Printre cei care vor reveni vor fi și persoane în vîrstă, dar și tineri care vor dori să își construiască un viitor acasă. Iar acest lucru va schimba total Moldova, va fi tot o țară cu ie, cu haine naționale, cu mămăligă, dar va fi o cu totul altă Moldovă. Din păcate, multe persoane care trăiesc aici nici măcar nu visează, însă visurile sînt gratis!”, a spus tînărul.

20
3
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?