Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499

Dosarul profesorilor turci va fi reexaminat

17 feb. 2023,, 08:00   Societate
3191 0

Curtea de Apel Chișinău a decis restituirea dosarului profesorilor turci, pentru a fi reexaminat de procurori.

Totodată, instanța a respins solicitările Nataliei Botnari, soția fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, și a Galinei Tufekci, soția directorului liceului Orizont din Ceadîr-Lunga, expulzat în septembrie 2018 și arestat în Turcia. Ultima a cerut să fie recunoscută ca parte vătămată în proces, iar soția lui Botnari a contestat decizia primei instanțe, notează tv8.

Pe 24 aprilie ar urma să fie oferite detalii despre necesitatea reexaminării dosarului și care au fost încălcările.

La 4 ani de la cazul de reținere și extrădare în Turcia a 7 profesori de la o rețea de licee private din Republica Moldova, jurnaliștii „Cutia Neagră PLUS” au realizat o investigație cu detalii exclusive din dosarul desecretizat al fostului șef de la SIS, Vasile Botnari.

Investigația dezvăluie cum a fost pregătită operațiunea pusă în aplicare de SIS pe 6 septembrie 2018 și mai ales cine au fost cei care au dirijat-o și au coordonat răpirea și transportarea în Turcia a profesorilor.


Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut, la Ankara, o întrevedere oficială cu Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Demnitarii au discutat despre situația de securitate din regiune și provocările cauzate de războiul Rusiei în Ucraina.

Fostul şef SIS, Vasile Botnari, a fost condamnat în dosarul de expulzare a profesorilor turci. Potrivit procurorului general, Botnari a achitat 125 de mii de euro pagube materiale profesorilor.

1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?