COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Descoperă Moldova: Mănăstirea Hîncu - prima așezare monahală din țară

Descoperă Moldova: Mănăstirea Hîncu - prima așezare monahală din țară

Mănăstirea Hîncu este un aşezămînt monahal cu o istorie de circa 330 de ani, situat la mijlocul pădurilor seculare cu o mulţime de izvoare prin preajmă.

După cum scrie portalul moldovenii.md, мănăstirea a fost înălţată în anul 1678 pe locul schitului de călugăriţe de către serdarul moldovean Mihalcea Hîncu, cu hramul ocrotitoarei Moldovei – Preacuvioasei Parascheva. Iniţial a fost schit de maici (sec. XVIII-lea), apoi sub îngrijirea ieromonahului Varlaam II devine locuinţă de monahi. Pe timpul stareţului Dosoftei, în 1836, schitul devine mănăstire, atunci se zideşte biserica cu hramul Sfintei Cuvioasa Parascheva din piatră, iar în 1841 se înalţă o altă biserică de piatră cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

A fost prima aşezare monahala din ţară, unde prin anii 1820-1822 s-a introdus „viaţa de obşte". După circa 200 de ani de prosperare, au urmat iar ani de restriște pentru mănăstire, cu monahi evacuaţi şi împuşcaţi, cu mănăstirea transformată în club de distracţii, ca în anul 1992, după 43 de ani, locaşul sfînt să-şi reînceapă activitatea ca mănăstire de călugăriţe ca la începuturi, iar complexul încet-încet să se reconstruiască, să se picteze din nou, recăpătîndu-şi strălucirea şi bunăstarea de altădată.


Puteți admira fotografiile unice în secțiunea specială de pe site-ul moldovenii.md.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load