La Spitalul "Sfînta Treime" din Chişinău, s-au înregistrat şase cazuri de şoc anafilactic în ultimele 6 luni. Afecţiunea este o reacţie alergică severă la veninul insectelor care pune în pericol viaţa.
„După înţepătură, apare aşa-numita reacţie alergică locală normală. Pacienţii prezintă manifestări clinice, cum ar fi agitaţia, starea de anxietate, dureri musculare, dereglări de respiraţie. Şocul anafilactic prezintă disconfort, agitaţie, somnolenţă, leşin”, menționează Alexandru Cronogolub, şef la Clinica Anesteologie şi Reanimatologie din cadrul Spitalului "Sfînta Treime", notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.
Înţepăturile de insecte le creează probleme celor sensibili sau alergici. Intervenţia medicală de urgentă este esenţială. Înţepăturile de insecte pot fi prevenite purtînd haine adecvate, evitarea zonelor populate de albine, păianjeni sau viespi sau folosirea de substanţe specifice.„După muşcătura de insectă, este necesar de identificat ce a fost, a fost viespe sau albină. Dacă a fost albină este necesar de îndepărtat acul, cu un card, cu o riglă. Şi se spală locul cu apă, săpun, se plasează o pungă cu gheaţă sau o compresă rece. Persoanele care cunosc că sînt alergice atunci ele iau şi un antialergic”, a precizat Olga Guștiuc, medic alergolog.
În această vară, doi oameni au murit din cauza şocului anafilactic provocat de înţepăturile de insecte. Este și cazul deputatului PAS, Iurie Păsat, care a decedat în dimineața zilei de 05 august, după ce a fost înțepat de o viespe.
Adăuga comentariu