X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

De ce s-a opus CSM cercetării penale a judecătorului care l-a eliberat pe Nichifor - opinie

30 iun. 2023,, 11:30   Societate
3570 0

Membrul Consiliului Superior al Magistraturii Ion Guzun a explicat de ce noua componență a CSM a respins, la mijlocul lunii mai, solicitarea procurorului general interimar, Ion Munteanu, privind percheziționarea și cercetarea magistratului Ghenadie Tocaiuc.

Ghenadie Tocaiuc este cel care în decembrie 2022 l-a eliberat din detenție pe controversatul om de afaceri Adrian Nichifor. Reprezentantul CSM s-a referi la acest caz în studioul Cabinetului din Umbră de la Jurnal TV.

„Avem un CSM nou, pe de altă parte practica veche de acoperire a acestor oameni corupți din justiție...” a comentat jurnalistul Vitalie Călugăreanu, moderatorul emisiunii.

„De ce spuneți acoperire? Noi am avut foarte multe sesizări ale procurorului general și la întîlnirea cu inspecția jurdiciară, cu procurorul general, am discutat inclusiv despre aceste sesizări. Nu vorbesc despre acest caz, dar cred că este mult mai bine să mergem pe procedură disciplinară și dacă este cazul, judecătorul să fie sancționat, inclusiv cu eliberarea din funcție, decît judecătorul să nu elibereze dosare timp de doi ani, să primească salariu în acest timp, iar dosarele lui sînt distribuite la alt judecător, ulterior el este achitat și toate sumele de bani pentru o hotărîre a CSM i se achită.

Unde este proporționalitatea? Pînă la moment cred că și Procuratura, și judecătorii care au examinat aceste dosare cred că au mimat aceste lucruri și au luat în mod serios acuzațiile grave care au fost aduse. Cred că e mai bine să lăsăm un judecător să plece din sistem, decît după asta el să fie achitat și să nu aibă nicio sancțiune disciplinară. Vorbesc despre unele categorii, nu vorbesc despre cazurile de îmbogățire ilicită și altele”, a declarat Ion Guzun.


Amintim că decizia magistratului de la Soroca de a-l elibera pe Adrian Nichifor a venit după ce autoritatea criminală a ispășit mai puțin de jumătate din pedeapsa stabilită în urmă cu șapte ani. Se întîmplă după ce avocații lui Nichifor au cerut în instanță aplicarea Legii privind amnistia în legătură cu împlinirea a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Nichifor a fost eliberat din detenție în ciuda constatărilor Comisiei de amnistie, care a stabilit că din detenție, Nichifor susține elementele subculturii criminale, este implicat în jocuri de hazard, folosește substanțe care duc la devieri de comportament și nu tinde spre un comportament prosocial.

În 2015, Adrian Nichifor a fost condamnat la 17 ani și jumătate de închisoare pentru omorul lui Iurie Pîrlici, fratele fostului comisar al Poliției de la Nisporeni. Presa a scris de mai multe ori că Nichifor ar duce o viață de lux, avînd în celulă mai multă tehnică modernă, băutură și mîncare bună.

1
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?