TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

De ce colindele de Crăciun rămîn în minţile ascultătorilor

Motivele pentru care unul sau mai multe colinde de Crăciun par să rămînă „captive" în minţile ascultătorilor, enervîndu-i uneori pe aceştia, au fost dezvăluite, recent, de cercetătorii de la Universitatea Arkansas din Statele Unite ale Americii, informează Daily Mail.

„Unul dintre cele mai bune lucruri care au legătură cu sezonul sărbătorilor de iarnă este reprezentat de muzica acestora, însă, uneori, Crăciunul riscă să devină deprimant, atunci cînd unul dintre aceste colinde rămîne captiv în minţile ascultătorilor", se afirmă în debutul articolului publicat pe site-ul tabloidului britanic Daily Mail.

Există mai mulţi factori declanşatori, precum mirosul prăjiturilor de Crăciun, o vitrină frumos împodobită cu decoraţiuni de sezon, din cauza cărora oamenii au uneori impresia că în mintea lor s-a activat un veritabil „cor" care fredonează una sau mai multe colinde.

Experţii în psihologie spun că motivul pentru care colindele încep să fie „auzite" exact în acele momente constă într-un fel de „vierme de ureche" („earworm" – un fragment muzical uşor de reţinut, care se repetă de multe ori în mintea unei persoane, pentru mult timp după ce audiţia sa s-a încheiat, n.r.).

Potrivit acestui studiu, ce a fost prezentat la International Conference on Music Perception and Cognition, 91% dintre cei chestionaţi au raportat faptul că au un „vierme de ureche" cel puţin o dată pe săptămînă. Un sfert dintre persoanele participante la studiu au spus că acest lucru li se întîmplă de mai mult de o dată pe zi.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load