X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Belarușii din Moldova au marcat sărbătoarea "Шчадрэц"

16 ian. 04:00   Societate
2969 0

Pe 13 ianuarie, la Chișinău, la Centrul Cultural Belarus din Moldova a avut loc sărbătoarea "Шчадрэц" (Anul Nou pe stil vechi).

La eveniment au fost invitați reprezentanții ai nouă organizații publice belaruse de pe malul drept și stîng al Nistrului și liderii acestora, precum și angajați ai corpului diplomatic al Ambasadei Belarusului în Republica Moldova.

Evenimentul festiv a fost pregătit și desfășurat de Consiliul Coordonator al organizațiilor obștești belaruse din Moldova și Centrul Cultural Belarus din Moldova, condus de Anna Evghenievna Babina.

Ea a salutat călduros invitații și organizatorii acestei întîlniri festive. În deschiderea evenimentului, Serghei Lavrentievici Cușnir, doctor în științe politice, reprezentant al Asociației bielorușilor din municipiul Chișinău "Belarus", a povestit despre principalele evenimente din istoria tradițiilor naționale legate de originea acestei sărbători, care este foarte apreciată în Belarus.

Această sărbătoare iubită și uimitoare a poporului ortodox din Belarus, conform tradiției vechi, a fost sărbătorită, ca întotdeauna, foarte vesel și interesant.


Reprezentanții organizațiilor publice belaruse din Tiraspol și Bender, în frunte cu Tamara Lomteva și Tamara Șevțova, au evoluat cu un program interesant de poezii, colinde și cîntece.

Reprezentanta "Comunității belaruse din Republica Moldova", Faina Ceavalah, a făcut prognoze amuzante și pline de umor pentru anul care a sosit. Iar președintele asociației belarușilor din municipiul Chișinău "Belarus", Ghennadii Zenkovici, a povestit cum întîmpinau această sărbătoare în țara sa natală, în Belarus, și în limba belarusă i-a felicitat pe toți cu ocazia Anului Nou.

În limba belarusă i-a felicitat pe toți cu ocazia Anului Nou și Anna Leonidovna Mazur, președinta Mișcării Culturale Belaruse din Moldova.

Au răsunat cîntece în interpretarea grupului vocal-coral al comunității belaruse din Moldova "Зорачки", precum și colinde de Anul Nou, cîntece și poezii tradiționale în limbile belarusă, moldovenească, rusă și ucraineană, interpretate de Margareta Ivanuș, Artistă a Poporului Reublicii Moldova, președinte al societății de prietenie "Moldova - Belarus", și Alla Leahovețkaia-Guțul - cîntăreață și profesoară la Liceul Republican de Muzică ”Serghei Rahmaninov”.
Reprezentantul Societății Culturii Belaruse din Bender, Victor Tîrziu, i-a încîntat pe toți cu cîntece vesele interpretate la acordeon.

La această primă întîlnire din anul care a sosit, toată lumea s-a simțit bine și confortabil.

Și este de înțeles, deoarece această Seară generoasă este o sărbătoare slavonă străveche, care este sărbătorită anual pe 13 ianuarie, ca o sărbătoare populară a slavilor din est a Anului Nou pe Vechi.

Ce înseamnă Anului Nou? Un brad frumos, miros de mandarine, lumini bengaleze.... Dar cel mai important lucru este posibilitatea ca oamenii apropiați să se adune pentru a-și aminti toate lucrurile bune care s-au întîmplat în anul trecut și a ridica un pahar pentru ca noul an să fie mai bun decît cel care pleacă! Așa a fost și de această dată. La serbare, toată lumea a urat pace, stabilitate și noroc, sănătate, dragoste și frumusețe, fericire personală și bunăstare familiilor!

În plus, s-a remarcat faptul că pe 14 ianuarie Biserica Ortodoxă cinstește și memoria Sfîntului Vasile cel Mare. În calendarul popular, această zi se numește Sfîntul Vasile.

De remarcat că în Moldova, Crăciunul și sărbătoarea Sfîntului Vasile (Anul Nou pe stil vechi) sînt sărbătorite prin păstrarea cu grijă a obiceiurilor strămoșești, urmînd tradiții vechi de secole, protejînd și promovînd patrimoniul nostru spiritual și material. Cu ocazia acestor sărbători sînt organizate ceremonii spectaculoase.

Conform tradiției, în ajunul Sfîntului Vasile, cetele de copii merg pe la casele oamenilor cu uratul. Pentru această sărbătoare se pregătesc mîncăruri tradiționale din carne de porc, sarmale, biscuiți de casă, învîrtită cu nuci, gem sau brînză. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a întîmpina urătorii cu dulciuri, bomboane, mere și, nu în ultimul rînd, cu bani. Se crede că, dacă stăpînul casei primește urătorii, anul următor va fi bun.

În dimineața zilei de 14 ianuarie, copiii merg cu Semănatul, semănînd gazdele cu boabe de grîu, porumb, ovăz și binecuvîntează familiile. Semințele care cad în curte sau în casă simbolizează credința în prosperitate și o recoltă bogată.

Mai multe informații despre folclorul Crăciunului și Anului Nou în Moldova, colinde și alte sărbători moldovenești, obiceiuri puteți găsi pe site-ul moldovenii.md în secțiunea Cultură.

Marina Șimanovskaia

4
1
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?